Добрата новина! Община Благоевград си връща градинката при Камерна опера, премахва терасите на хотел „Ален мак“ и „Лилавото“

Площадното пространство в района на паметника на Гоце Делчев и по конкретно градинката при Камерна опера ще бъде върната отново на гражданите. Добрата новина съобщи на пресконференция кметът на община Благоевград Методи Байкушев.

Целта е  да бъде възстановено предназначението  на площадното пространство, да бъде място за отдих и разходка на жителите и гостите на областния център. Кметът съобщи, че предстои да  издаде заповеди за премахване в спешен порядък и на временните постройки пред заведение „Лилавото“, които не се вписват естетически в градската среда, както и за  ограничаване на отдаването под наем на открити площи на заведения, които са некоректни платци по договори сключени с Общината.

„Градинката в района на Камерна опера повече няма да бъде заведение или бар, след освобождаване на площта ще направим анализ дали бихме могли да възстановим и фонтана, ако не успеем мястото ще бъде озеленено“, каза кметът Методи Байкушев. Втората стъпка за нормализиране на градското пространство е премахването на терасата и навеса на хотел „Ален мак“ и връщането им към зелените площи на Градската градина.

„Има влязло в сила съдебно решение, което потвърждава, че този имот е общински и не е предоставен под наем“, уточни градоначалникът. Той допълни, че в по-дългосрочен план ще бъде изготвена стратегия, с която ще бъде променена Наредбата за преместваемите обекти като по този начин ще бъдат създадени ясни правила как ще се ползва общинската собственост и какъв ще бъде обликът на Благоевград.

„Всички промени ще бъдат извършени внимателно и с уважение към легитимните правни очаквания на бизнеса, на който му е позволявано години наред да инвестира в тези съоръжения. Поемаме ангажимент всичко да става в абсолютно диалогичен режим, т.е. след разговори със собствениците на заведения и гарантиране на необходимия срок за адаптация към новите изисквания. Целта ни е да създадем у гражданите усещане за повече пространство, да запазим архитектурния облик и екологичното равновесие в града“, заяви още Методи Байкушев.

Свързани новини

Благоевградчанинът Добрин Балтов засади 30 нови дъба и призова: Нека заедно създаваме зелено бъдеще за децата ни!

vesito

Откраднаха каруца с дърва в Благоевград

vesito

Крадец в Благоевград: Заловиха го!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.