Глутница от 10 кучета тормози жители в “Запад“, Румен Томов си затваря очите и нищо не прави
Съветник от ГЕРБ отправи питане до кметската администрация за мерките, които общинското ръководство взима срещу глутниците улични кучета, но така и няма отговор

Разтревожена благоевградчанка сигнализира за глутница кучета, които обикалят квартал „Запад“ и търси начин за решаване на проблема.

Глутница от около 10 и повече кучета които обикалят в кв. „Запад“ около кафе Десита (Галабата), Риото и околните блокове. Кучетата НЕ са маркирани и досега не са се движили по този квартал“, написа тя в социалната група „Видяно в Благоевград“ и търси телефон на който на подаде сигнал.

Сигнали се подават постоянно, но Румен Томов така и не може да реши проблемите и недоволството продължава да расте. Общинският приют за кучета разполага с 30 места и е постоянно пълен.

Десетки хора се оплакват,че се страхуват, тъй като кучетата са агресивни и настояват за решение на проблемите, но от администрацията на Томов така и не взимат никакво решение.

Наскоро даже съветникът от ГЕРБ Йосиф Кочев внесе официално питане до кметската администрация за мерките, които общинското ръководство взима срещу глутниците улични кучета, но така и отговор не се получи.

Провокиран съм от ситуацията с множеството бездомни кучета по улиците и парковете в Благоевград, както и множеството сигнали на нападнати граждани. Поставете се на мястото на човек ухапан от куче или родител на дете ухапано от куче! Как бихте постъпили? Животното не е виновно, а са виновни хората, които са ги купили, приютили, а след това изхвърлили. Виновни сме и ние, че сме допуснали да се стигне до тук!“, пишеше в документа. Така и думите в него не трогнаха Румен Томов и той продължава да мълчи. А нахапаните хора от кучета не са никак малко.

Вчера имаше отново нахапан жител на Логодаж от „обезпаразитените и чипирани“ кучета в махала Доганджийска.

Друга благоевградчанка сподели опита си от нападения с кучета:

Обичам кучета, но тази глутница няма нищо общо като поведение с гальовността на любимото куче. Когато е в глутница, кучето променя поведението си, подобно на хората, когато се намират в тълпа. Едно да тръгне, всички тръгват и нападат. Два пъти ме е нападала такава глутница и двата пъти се спасих като по чудо, благодарение на инстинктите си. Разминах се без драскотина дори, в страха си се наведох да потърся камък или нещо подобно, което да ми послужи за самозащита и с учудване забелязах, че кучетата се разпръснаха. Помислиха, че ще хвърля нещо върху тях и така разбрах, че ги е страх не по-малко от мен. Когато за втори път ме заобиколи такава глутница, използвах това знание. Наведох се да взема камък, но камъни нямаше, имаше само една голяма морена. Направих се, че я повдигам с ръце и я хвърлям срещу тях и в миг десетте кучета се разбягаха. Това е, което мога да споделя като опит, а другото е ясно, че не трябва да има такива глутници в градовете ни. За кучетата трябва да се грижим с любов, тяхното място не е на улицата.“, написа жената в социалната мрежа.

От ПП „Партия на Зелените“ наскоро внесоха наредба с мерки за овладяване на популацията с бездомните кучета. Такава наредба не е имало в Общинския съвет, тя е подготвена и внесена за разглеждане в пленарна зала, като възможно е да претърпи доста промени. Има и предложение за изграждане на 2-и приют за бездомните кучета,тъй като в първия не достигат места. Имало и имот за това в село Долно Церово, при черешарниците. Според представителите на партията сумата за изграждане на приют е около 250 000 лв. и е възможно от друго перо да се пренасочат средства за изграждането на приюта.

Свързани новини

Атанас Стоянов: Утвърдихме Сандански като водеща туристическа дестинация

vesito

Предстои публично обсъждане на проектобюджета за 2024 година на община Сатовча

vesito

С препълнен площад и много хора Благоевград посрещна новата 2024 година

vesito

3 коментара

възмутена гражданка 09.07.2020 13:45 at 13:45

Същата тази глутница от кучета е от времето на КАМБИТОВ.Той също не взе мерки,затова и изгуби изборите.Нали гласувахте за Томов целия квартал запад.Той какво ви обеща.Затова на следващите избори помислете квартал запад.АЗ СЪЩО ЖИВЕЯ ТАМ СЪС СЕМЕЙСТВОТО МИ,ДЕЦАТА СЕ ТРАВМИРАТ ОТ ДЕНОНОЩНИЯ ВОЙ НА ТАЗИ ГЛУТНИЦА.ОБАЖДАЛ СЪМ СЕ НА 112.НИКАКВА РЕАКЦИЯ ОТ НИКОЙ.

0

1
Отговори
Даниела Петрова 09.07.2020 14:11 at 14:11

Моля ви се, какви са тези глупости. Аз живея в ж.к. „Запад“ и няма никаква глутница от кучета в моя квартал. Има само няколко кучета, които са разпръснати и не движат в глутница, а са по две като дружки. Айде тия евтини номера, не на нас.

3

0
Отговори
Живея в Запад 09.07.2020 16:39 at 16:39

Абсолютно абсурдно! В Запад няма толкова големи глутници, кучетата и да се съберат така, се разпръсват бързо, защото те не са част от обща глутница а множество малки. Има по 2-3 кучета в района. Факт е обаче, че се появиха и много нови, но до момента никога и под никакъв предтекст не съм бил нападан в квартала и това е от години. Когато се чуе вой от кучета, това е защото те гонят новопристигналите, които все още се опитат да намерят убежище в несправедливият живот, който живее благодарение на нас “хората”. Още ще допълня, че информацията, която предоставяте не е вярна. Приютът разполага с повече от 40 места за безстопанствени животни, но на тях не им изнася да се справят с проблема, защото така ще изгубят пари. Вместо да се грижат за кучетата, в приюта ги третират потресаващо и единственото щастие за животните е когато малкото доброволци ходят да ги хранят разхождат о обгрижват. Приюта прибира стари и нови кучета, кастрират ги още упоени ги карат по селата и ги хвърлят в реки в околието. Ако оцелеят те се връщат по местата си или си намират нови. От селата се изхвърлят на произвола млади и ненужни кучета и те идват в града, като новопристигнали, в опит да намерят покой и любов. Няма зли кучета, има хора които са ги направили такива с нечовешкото си отношение. Засрамете се малко и за снимките които качвате. Само 4 от всички заснети кучета, са без марка за кастрация, всичко друго се класира, като стар случай. Стегнете и нека така наречената зоополиция да си направи труда да направи едно хубаво разследване на цялостната ситуация. В града лъвове се раждат и за съжаление ще умрат, ако никой не направи нищо и за Зоопарка и безредиците там.
И нека хората не бъркат, страха си от нападение с реално такова. И после тръгвате да се филмиране и да разправяте врели некипели. Как мен не ме ухапало нито едно куче, ни малко ни голямо, а постоянно ги виждам и чат пат ме лаят ей така за поздрав или защо не съм ги погалил.

3

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.