В 37 града водата поскъпва средно с 15%, някъде над 50 и до 80 на сто

 

 

В Разград кубикът става 6,08 лв., в Силистра, Варна, Шумен, Смолян, Търговище – над 5 лв. Председателят на КЕВР: Ако се съобразим с популистки искания да не я променяме, ще поставим водния сектор в риск.

В 37 града услугите на ВиК поскъпват средно с 15%. Във втората година на регулаторния период Комисията за енергийно и водно регулиране коригира цената на водата с инфлацията, която е 10 на сто. Към това обаче се прибавят увеличението на минималната работна заплата с 19%, както и годишното увеличение на възнагражденията във всичките дружества с по 15 на сто по споразумение със синдикатите, както и повишени разходи за електроенергия.

При общественото обсъждане в четвъртък експерт на омбудсмана възрази остро от името на Диана Ковачева срещу увеличението, което в някои градове драстично надхвърля средното. В Берковица е 80%, в Сливен – 40%, в Сапарева баня – 37%, във Видин – 28%, Габрово – 20%, Добрич – 16%. Най-висока ще е цената на водата в Разград – 6,08 лв. за кубичен метър, а в Силистра, Варна, Шумен, Смолян, Търговище тя минава 5 лв. на кубик. В Сливен увеличението е с над 1 лева спрямо действащата от 2,78 лв. Изменението на цените на ВиК услугите е законово и икономически обосновано, реагира председателят на КЕВР Иван Иванов. Според него, ако комисията се съобрази с някои популистки искания за запазване на сегашните цени, които били опасни, регулаторът ще постави целия водния сектор в риск  и осигуряването на жизнено важните услуги за потребителите щяло да бъде застрашено. Ние това не можем да позволим, подчерта той.

Комисията изменя служебно одобрените цени ежегодно, като добавя натрупаната инфлация за периода на действие на бизнес плана и я коригира с нормативно регламентираните коефициенти за съответната година. За 2024 г. освен прилаганите коефициенти, отчитащи ефективността на ВиК операторите и разходите, които са извършени за нови дейности и обекти, се добавя са първи път и изцяло нов коефициент. Той отчита реално изразходваните средства за електроенергия, от които ще се приспаднат получените от държавата компенсации за електроенергия за изминалата 2022 г., с изключение на периода на действие на мораториума върху цените. Ще бъдат отчетени и постигнатите нива на важните показатели за загуби на вода и енергийна ефективност като целта на този инструмент е да се стимулира изпълнението на тези показатели и да се повишава ефективността на дружествата.

През 2024 г. за 8 регионални дружества се предвижда увеличение под 10% на цените на ВиК услугите спрямо действащите за 2023 г. – в областите Кюстендил, Шумен, Перник, София – област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен. За 6 дружества планираното увеличение е с над 20% спрямо действащите цени – в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч, съобщават от КЕВР. / в.24 часа

Свързани новини

Коклюш уби бебета в Кюстендил

vesito

Земетресението в Пловдивско: BG ALERT спи, а земята се люлее

vesito

Нападнаха и биха полицейски началник във Второ ПУ на МВР в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.