Водата от водопровода крие ли опасности? Какво трябва да знаем?

Водата, достигаща до дома ни, идва или от подземни, или от повърхностни водоизточници. В България над 80% те са предимно реки, езера и повърхностни сондажи.

Голяма част от хората смятат, че получават в дома си чиста и здравословна вода, което за съжаление невинаги е така. В оригиналния източник или по пътя на водата до чешмите в нея може да попаднат различни замърсители.

С какво може да е замърсена водата от водопровода?

Дори наглед водата да изглежда добре на цвят, да не мирише неприятно и да не усещаме промяна във вкуса ѝ, това не означава, че е безопасна за употреба. Категоричен отговор за състава ѝ ще получим само след направен лабораторен анализ. Резултатите ще ни убедят, че трябва да спрем да пием чешмяна вода.

Сред най-честите причинители на замърсяване, които правят чешмяната вода негодна за консумация, са:

Патогенни организми

Ако във водоизточник са попаднали фекални води, той може да е заразен с E.Coli, Legionella, C.Perfringens и редица други бактерии. Те, както и спирохети, вируси и т.н., създават потенциална опасност от дизентерия, коремен тиф, туберкулоза и още много опасни заболявания и инфекции.

Тежки метали

Метал като мед, макар че е важен за организма, в големи количества във водата може да е опасен. Други като олово, кадмий, плутоний, арсен и живак са силно токсични и са сред най-вредните в питейната вода.

Кадмий би могъл да попадне във водата поради корозия на поцинковани тръби, арсенът навлиза от дълбоките подземни води, хромът се среща във водоизточниците, разположени в близост до различни производства.

Пестициди

Много вероятно е пестицидите, с които земеделските култури се обработват против вредители, да преминат в подпочвените води, а след това – и в питейната вода. Натрупването им в организма може да предизвика главоболие, сърбеж и свръхчувствителност, но и по-сериозни проблеми като тежки алергии и рак.

Хлор

Използването на хлор в питейната вода е с цел дезинфекция и се извършва от водоснабдителните дружества. В по-големи количества обаче не само променя вкуса и мириса на водата, но и я прави опасна. Взаимодействайки си с органични вещества в нея, той образува трихалометани. Те стимулират образуването на свободни радикали и са канцерогенни.

Това са само малка част от опасните за здравето ни вещества, които могат да се открият във водата от водопровода. В много от случаите степента на замърсеност зависи от региона, в който живеем, състоянието на тръбите, но също и от добросъвестното спазване на стандартите за третиране на водата от общественото водоснабдяване.

Как да сме сигурни, че пием чиста вода?

Първото, което трябва да направите, за да сте сигурни, че няма да пиете замърсена течност, е да преустановите консумацията на вода директно от чешмата.

Следващата стъпка е да се погрижите да осигурите на себе си и на семейството си безопасен вариант за хидратация. Обикновено в този случай се избира или бутилирана, или филтрирана вода.

Ако решите да изберете като вариант бутилирана вода, тя може да е минерална, трапезна или изворна вода.

Минералната вода съдържа необходими за организма минерали, но ако са в по-голямо количество, той се претоварва и затова лекарите не я препоръчват за постоянна консумация.

Изворната е много добър избор, защото е с ниска минерализация, но при нея съществува значителен риск от замърсяване, ако изворът не е в екологично чист район.

Трапезната вода е допълнително обработена с обратна осмоза, минерализиране или деминерализиране, като тя може да бъде и от водопреносната мрежа.

Все по-предпочитан вариант е водата, пречистената чрез система за филтрация. В зависимост от броя на филтрите и с включена мембрана за обратна осмоза може да се отстранят близо 100% от примесите и се отличава с подобрен вкус.

Благодарение на изгодната инвестицията в подходяща машина за дома или офиса, ще разполагате с неограничен достъп до гарантирано чиста и здравословна вода. Така няма да ви се налага да купувате повече пластмасови бутилки, в които има риск течността да е застояла и със съмнително качество.

 

Свързани новини

За какво да внимаваме при избора на онлайн казино игри?

vesito

Къде да вземете пари, ако банките ви откажат заем?

Regiona

Видовете стъкла за очила за компютър

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.