/Видео/ Независими артисти се разбунтуваха: Политиката на община Благоевград спрямо частните школи е неадекватна, липсва всякаква комуникация…

Собственици и представители на различни частни школи по изкуства, както и независими артисти от Благоевград дадоха пресконференция, в рамките на която изразиха недоволството си от политиката, която общинското ръководство води в сферата на културата.

Основен инициатор и организатори на събитието бе директорът на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев” Бранимир Митов, който обвини общинското ръководство, че отказват всякаква комуникация и че нямат никаква визия за бъдещето по отношение на културата.

„Политиката на Община Благоевград спрямо частните школи и независимите артисти е неадекватна. Липсва всякаква комуникация, работи се избираемо и без визия за бъдещето. Едно от хубавите неща в Благоевград беше фонд „Култура“, но той бе съсипан заради незнанието на ресорния зам.-кмет”, каза още Митов.

Във връзка с проблемите в сферата на културата стана ясно, че недоволните от сегашното състояние на нещата вече са създали сдружение, което е в процес на регистрация,
Неговата цел ще бъде да се защитават интересите на хората на изкуството, както и на децата, които са избрали да посещават частните, а не общинските школи, пише е-79com.

Бранимир Митов призовава предсказвателя на ОбС Андон Тодоров, както и съветниците към комисиите да не приемат вкараното предложение от кмета относно изменението на Наредбата, в която e записано, че използването на зала „Яворов“ безплатно от частните школи е само три пъти годишно. „Това е абсолютен популизъм. Ние не може да си позволим такива средства. Искаме да не се заблуждава обществеността“, категоричен е Митов.

На пресконференцията представителите на частните школи категорично заявиха, че докато ме им бъдат решени проблемите няма да участват в общински събития.

Ръководителят на музикална школа „Престо“ Цвети Саботинова сподели, че вече цяла година се опитва да осигури помещение за учениците си, но Община Благоевград не може да ѝ предостави. „Прехвърлят ме към директорката на ЦЛТРДБ, а тя към директно към зам. Кметът по културата и така 1 година. След поредица от срещи и писма, в отговор ми бе обяснено, че във „Вароша“ къщите няма да се използват за подобни неща“, разказа за ходенето по мъките музикалната ръководителка. Тя допълни, че само за справка 18 от нейните деца са участвали в „България търси талант“ и са направили така че Благоевград да се знае.

Десислава Петачка- ръководител на състезателен клуб „Импулс“, която две години организира турнир по спортни танци в Благоевград и на която клубът е в топ 3 на България, също няма подадена ръка от Община Благоевград за осигуряване на помещение- зала за репетиции на децата. „От 22 декември ми затвориха залата във Военния клуб в града, тъй като те са на подчинение на Министерството и поради пандемията се наложи да затворят. Децата тренираха в хола ми, а от общината ми отговориха, че не могат да ми предоставят зала, всички са раздадени“, със сълзи на очи разказа Петачка.

Иван Кацарски сподели, че още през пролетта на миналата година е предрекъл, че в Благоевград местни фирми няма да участват на фестивалите. „Така се създават филтрите, че ние не можем си го позволим. Най- вероятно софийски фирми и така и стана. Ние искаме, когато правим събития те да са от  и за Благоевград“, коментира Кацарски. Той допълни, че на среща с ресторантьорите преди време,  на която той е поставил въпрос, в отговор кметът е казал „Е, стига с тия 20.хил.лв !Още не съм ги избил“….

Надежда Червенкова от частното училище за мода в Благоевград, също разказа подробно за дългите си перипетии относно използването на „Мощанската къща“. Тя допълни и интересен факт, че ѝ е било забранено да работи с Бранимир Митов.

„За мен е напълно нормално да си съдействаме и моята школа да работи с театралната, но две дами от Общината дойдоха и ми казаха, че няма да работя с г-н Митов. Това е несериозно отношение. Искаме да не ни се пречи, а се пречи, без да имаме алтернатива“, категорична е Червенкова.

 

Свързани новини

Кралицата на балканската музика Цеца пристига в Благоевград

vesito

Браво, Томов! Безводието в Бургас по вина на новото попълнение в община Благоевград – Димитър Тадаръков

vesito

Начало на данъчната кампания в община Банско

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.