Ден за размисъл преди втория тур на местните избори

Ден за размисъл е предивтория тур на местния вот на 5 ноември, в неделя.

Съгласно Изборния кодекс (ИК) от полунощ (00:00 часа) на 4 ноември до приключването на изборния ден в 20:00 часа се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели.

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На втория тур на местния вот ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува с машина, обяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева по-рано тази седмица. На 5 ноември ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. Право на глас имат 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

В избирателните списъци са включени гражданите, подали заявление за гласуване по настоящ адрес, като те не могат да гласуват на постоянния си адрес и не се подават нови заявения за гласуване по настоящ адрес. Това се отнася и за заявленията за гласуване с подвижна урна. Изборният ден ще започне в 7:00 часа и ще продължи до 20:00 часа, като може да бъде удължен и до 21:00 часа.

Източник: БТА/Елена Николова 

Свързани новини

Черна вест! Ковид-19 уби разложки съдия

vesito

Театър „Искри и Сезони“ гостува в община Струмяни

vesito

Великден е! В Елешница се провежда Кукерски фестивал

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.