Благоевград си връща водата! След разкритие  и сигнал на Андон Тодоров, вр.и.д.кмет Ясен Попвасилев внесе в съда иск за прекратяване на договора с „Езерец“ за минералната вода

Вр. и. д. кмет на Благоевград Ясен Попвасилев внесе в Окръжен съд искова молба за разтрогване на договора за минералната вода между общината и бившия общински съветник Румен Клайджиев.

Искът против „Езерец“ ЕООД е с правно основание чл. 26, ал. 1 и ал. 2 отк ЗЗД и чл. 34 от ЗЗД, и е направен по разкритията на бившия председател на ОбС Андон Тодоров, който предизвика прокурорска проверка за договора и тя приключи миналия месец с депозирането на цялата преписка от над 300 страници в Специализираната прокуратура за произнасяне по компетентност.

Цената на иска е 111 570,97 лв., които Попвасилев настоява да бъдат възстановени от Румен Калайджиев като причинена имуществена вреда на общината.

Изложението нса временния кмет е идентично със сигнала на Тодоров до прокураттурата. Според него  на 22.06.2018 г. община Благоевград, представлявана от тогавашния кмет Атанас Камбитов и заместника му Иво Николов, сключваи с „Езерец“ договор по Закона за публично-частното партньорство, с който трябва да бъде изграден водопровод за минерална вода до закрития плувен басейн на Спортен комплекс „Пирин“ в кв. „Еленово“ и хотел „Езерец“.

Процедурата по сключване на договора  е по искане на управителя на „Езерец“ Р. Калайджиев от 13.12.2017 г. Камбитов реагира незабавно и 2 дни по-късно – на 15.12.2018 г., внася  до председателя на ОбС предложение за сключване на договор.

Експедитивността на :Камбитов не е случайна – няколко дни по-рано в Държавен вестник е излязло  решение, че след 1 месец Законът за публичното частно партньорство престава да действа.

Предложението на Камбитов за сключването на договор с „Езерец“ ЕООД е гласувано на заседание на ОбС на 28.12.2017 г., като на сесията на съветниците е спестена информацията, че Законът ще е действащ само до 03.01.2018 г.

Въпреки отмяната му, на 22.06.2018 г. Камбитов и Калайджиев сключват договор по него, а на  31.05.2019 г. с анекс към него община Благоевград плаща в полза на „Езерец“ ЕООД сумата от 111 570,97 лв. с ДДС.

В исковатка молба до съда Попвасилев е включил и констатацията на прокуратурата, че „са налице данни за престъпление по чл. 282 НК, осъществено от Атанас Станкев Камбитов –  кмет, и Иво Тодоров Николов – заместник – кмет по икономика и финанси, които са сключили като представители на Община Благоевград Договор №98-00-160/22.06.2018г. и Допълнително споразумение към него №98-00-160- 001/31.05.2019г. без правно основание и така са нарушили служебните си задължения с цел да се набави облага на „Езерец“ ЕООД“.

Освен сключването на договора по отменен закон, вр. и. д. кмет Попвасилев е посочил и че в него не са посочени каквито и да било финансови параметри, а същите са били определяни еднолично от Ат. Камбитов, не е предвиден и какъвто и да било срок, в който следва да се сключи договорът.

Според ищеца, тъй като контрактът и допълнителното споразумение са безспорно нищожни, ответникът Р. Калайджиев следва да възстанови на Община Благоевград получените по силата на допълнителното споразумение парични суми в общ размер на 111 570,97 лв. заедно с лихвите, които се изчисляват от вчера до окончателното изплащане на сумата.

 

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Черна вест! Почина уважавана учителка от Благоевград

vesito

Тризначката Любов се прибра от Лондон за да кръсти дъщеря си

vesito

Празниците наближават: Изберете Комплекс „Боже Име“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.