Бившият съветник Димитър Урдев с важно предложение за съживяване на бизнеса в Благоевград

Бившият общински съветник в Благоевград Димитър Урдев внася в община Благоевград официално предложение кметът Румен Томов, който бе избран за един от представителите на областта в Регионалния съвет за развитие към Югозападен район за планиране /ЮРП/, да инициира законова процедура за напускането на Благоевград от ЮРП.

Мотивът на Д. Урдев е – Благоевград страда от това, че е в региона със София, която с икономиката си, работните места, средните заплати и изработения брутен вътрешен продукт на глава от населението вдига рязко нивото в региона и в резултат останалите 4 области в ЮРП – Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска област, са подложени на драконовски ограничения в грантовете, които отпуска Европа по различните структурни проекти.

„Разговарял съм с различни стопански сдружения, бизнесмени и с кмета Томов, всеки казва „да“, трябва да сме разделени от София, но никой не предприема нищо конкретно”, коментира идеята си Урдев, който беше в законодателната власт на Благоевград в продължение на няколко мандата.

„Държа изрично да подчертая, че няма да се кандидатирам за кмет на Благоевград, тоест не трупам някакви дивиденти с това си предложение, просто моят бизнес страда, както и на всички останали колеги в областта, защото заради ограничения достъп до еврофинансиране аз се явявам неконкурентен на колегите от страната“, уточни Урдев, чиято дейност е в строителния бранш.

Според него Благоевградска област и трите ни северни териториални съседки Кюстендил, Перник и София област е редно да бъдат обособени в самостоятелен район за планиране, защото икономическите им показатели са към дъното на националната таблица.

В предложението си до общината Урдев е направил солидна обосновка, базираща се на актуални данни и цифри.

Определянето на районите за планиране на ниво NUTS 2 е ключово по отношение на програмирането и планирането на европейските структурни и инвестиционни фондове. Социално-икономическите и демографски характеристики на съответния район оказват влияние при разпределянето на средствата от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд + и други финансови инструменти на общността, както и на размера на националното съфинансиране в контекста на кохезионната политика.

Така например съгласно предложенията на ЕК за програмния период 2021-2027 г. слабо развитите региони, в които брутният вътрешен продукт на глава от населението в паритет на покупателна способност е под 75 % от средното за ЕС, имат право на 15 % по-високо финансиране от фондовете спрямо т.нар. региони в преход (с приход на глава от населението между 75 % и 90 % от средното за ЕС).

Заради това, че е в един район със София, Благоевград е финансово ощетен от тези фондове, въпреки че вече е най-бедният район.

Според възприетото към момента териториално статистическо деление на страната гр. София попада в Югозападния район на планиране заедно с други четири административни области – Благоевград, Кюстендил, Перник и София област. Икономическата и демографската тежест на столицата дава несъразмерно отражение върху обобщените показатели за целия Югозападен район.

В гр. София живеят повече от 2/3 от съвкупното население на петте области, а БВП на глава от населението по данни на НСИ за 2018 г. е над 2 пъти по-високо спрямо София област и над 3 пъти спрямо останалите три области.

По показателя БВП на глава от населението гр. София вече надвишава средния за ЕС и се изравнява с държави като Франция. Същевременно България е на последно място в ЕС по същия показател с едва 53% от средното за общността.

За сравнение, областите Благоевград, Кюстендил и Перник са класирани съответно на 17-то, 21-во и 24-то място по БВП на глава от населението от всички 28 области в страната – т.е. те са в положение на изоставащи дори на национално ниво.

В този контекст е видно, че при запазването на сега възприетия обхват на Югозападния район за планиране той би имал БВП на глава от населението, възлизащ на 80 % от средното за ЕС.

Това означава – 15 % по-високо собствено съфинансиране за всички бенефициенти, невъзможност за осигуряване на допълнително целево финансиране за слаборазвити региони, поставяне на потенциалните бенефициенти от региона в условията на неравнопоставена конкуренция с фирми, институции и организации, базирани в гр. София, както и създаване на предпоставки за допълнително концентриране на средствата от европейските фондове в Столичната община. И това, вместо да намали, ще увеличи допълнително съществуващите регионални дисбаланси.

След всичко казано по-горе, считам, че е задължение на община Благоевград в най-кратки срокове в координация с другите общини от област Благоевград да предприемат постъпки за промяна териториалния обхват на Югозападния район на развитие.

Ако не последват незабавни действия, аз в лично качество ще инициирам петиция, с която ще поставя въпроса директно в МС“.

В момента Югозападният район за планиране е един от 6-те района за планиране в България, включващ областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София. Площта му е 20 306 кв. км, а населението – около 2 133 406 души (2011). От 2 г. в Министерския съвет се обсъжда дали районите да не бъдат намалени на 4, но това няма да промени особено положението на Благоевград, който и в този вариант е заедно със София.

Източник: в. „Струма“

 

 

Свързани новини

Нови 600 дръвчета засадиха в Разлог

vesito

Община Сандански: Тържествено отбелязване на 6 септември – Ден на Съединението

vesito

Василиса Павлова: Заради саботаж и гафове освободихме 5 души от направление „Култура“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.