Александровска болница иска 27 000 лв. от семейство, за да предаде тялото на покойната им дъщеря

Семейство от Русе е принудено да плати на Александровска болница близо 27 000 лева, за да получи тялото на покойната си дъщеря. Тази сума е калкулирана за три години и половина престой на тялото в камерата на Клиниката по съдебна медицина докато тече разследва за смъртта на жената, съобщи БНР.

На 27 януари 2020 г. 29-годишната дизайнерка Виолета Чернаева е намерена мъртва в апартамента си.  Като първа причина за смъртта е посочено обесване. Родителите ѝ се съмняват, че тя сама е сложила край на живота си, тъй като в този момент подготвя ново портфолио за смяна на местоработата си и няма сигнали за депресия, тежки проблеми и разочарования. Затова разследване трябва да установи причините за смъртта. Смъртта на 29-годишната Виолета Чернаева се разследва от Софийската районна прокуратура по текст от Наказателния кодекс за склоняване към самоубийство.

През тези три години и половина оттогава се случва пандемията, смяна на главни прокурори, връщане и почване отначало на разследването, за да се стигне до 17 август тази година, когато е направена последната съдебно-медицинска експертиза от тялото на младата жена, което през цялото време е в Александровска болница в София.
Когато идва време родителите да приберат трупа на дъщеря си, болницата иска да ѝ бъде платена въпросната сума за престоя на тялото в Клиниката по съдебна медицина. Бащата на починалата поставя въпроса след като са назначени от прокуратурата четири медицински експертизи, как е трябвало да бъдат направени, ако семейството беше взело и кремирало тялото на дъщеря си.

„Хем съм пострадал, хем в един момент някой ме осъжда да платя 28 хил. лв.“, коментира бащата на починалата Петър Чернаев. Той е опитал да се срещне с директора на болницата, но такава среща не се е състояла.

„Не може да бъда изнудван – няма да ти дам тялото, докато не платиш. Това е неморално, жестоко и незаконно“, казва бащата. От болницата коментират пред БНР, че тялото на жената не е било предадено на бащата на 30 септември (събота), тъй като е било почивен ден.

„Близките са получили съобщението за смъртта предходния ден – петък, като същите са информирани, че в първия работен ден (понеделник, втори октомври) ще бъде уговорено кога ще бъде взето тялото, след което ще бъде уточнена дължимата сума за съхранението му, съгласно утвърдения ценоразпис на лечебното заведение и за чия сметка следва да бъде тя. 

Предвид така направената уговорка, дежурният в събота служител в Клиниката по съдебна медицина и деонтология не е имал разпореждане за предаване на тялото и не е разполагал с документи в тази връзка. Тялото на починалата може да бъде предадено на близките или на упълномощени от тях представители всеки един работен ден. Дължимата сума за съхранение на тялото в продължение на три години лечебното заведение ще претендира по законоустановения ред“, казват от болницата.

От прокуратурата казват, че прокурорското постановление, в което изрично е отбелязано, че тялото на Виолета Чернаева не е нужно повече за целите на разследването и затова може да бъде върнато на родителите, каквато е била устната молба на майката, е връчено на 27 февруари 2020 г. на бащата Петър Чернаев. При получаването той е написал забележка, че не е отправял искане за освобождаване на тялото на дъщеря си преди да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза.

„Каквато е практиката в такива случаи, постановлението от 27 февруари, че тялото на Виолета Чернаева не е нужно повече за нуждите на разследването, е изпратено и до Александровска болница“, посочват от прокуратурата. Оттам обясниха, че разследването не е приключило, тъй като се чакат резултатите от още експертизи, като някои от процесуално-следствените действия са били по искане на близките на младата жена.

Mediapool.BG

Свързани новини

Ето какво ще е времето днес

vesito

На ГКПП Ексохи задържаха български шофьор, конфискуваха камион с цигари идващи от Солун

vesito

Николай Шушков: Строителният бранш е един от най-развитите в Благоевград, но изпитва глад за кадри

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.