Хлябът в Благоевград поскъпна за седмица с до 70 ст., многозърнестият удари 2,40 лв. за 600 г, диетичният подгони 5 лв./кг

С 10 до 70 ст. е увеличението на цената на хляба в благоевградските магазини тази седмица, съобщиха за „Струма“ разтревожени търговци на малки бакалии, където хората пазаруват главно хляб, сол и тоалетна хартия.

Най-масовият вид – стандартният бял хляб от 700 грама, който е предпочитан от повечето благоевградски домакинства, в понеделник пристигнал с увеличение от 10 ст. и вече се продава срещу 1,50 лв. Според търговка в жк „Еленово“ това е третото му поред увеличение този месец, защото през октомври цената му била 1,20 лв.

Белият хляб от 900 грама, който се взема от по-големите семейства, във вторник също пристигнал с увеличение на цената от 10 ст. и вече е 1,60 лв.

Друг популярен вид – многозърнестият хляб от 600 грама, който се кара в Благоевград от Пазарджик, тази седмица най-рязко е вдигнал цената си – от 1,70 лв. миналата седмица той вече е 2,40 лв., което е увеличение с близо 50%.

Търговците вече предупреждават всичките си по-възрастни редовни клиенти за поскъпналия насъщен, за да не ги поставят в неудобно положение, когато трябва да плащат. В магазин в центъра вчера две пенсионерки умуваха на какво се дължи огромната за джоба им цена на многозърнестия хляб и едната съвсем сериозно предположи, че най-вероятно има увеличение на добавките в него – калциев пропионат, абсорбинова киселина, ензими и др. След като изчетоха дългото съдържание на хляба, жените единодушно решиха да се откажат от него и посегнаха към по-малки разфасовки на хляб, където увеличението също е в сила, но поради по-ниския грамаж на пръв прочит е с по-малко стотинки.

Изключение обаче прави диетичният хляб „Бонус“, който е 400 г, но тази седмица е пристигнал в Благоевград с 20 ст. увеличение и вече е 1,90 лв. Това означава, че килограм от него гони 5 лв.

Националният браншови Съюз на хлебарите и сладкарите цяла година обяснява поскъпването с новите цени на суровините, тока и горивата и с рeкoрднo виcoките нивa на цените на брашното, нeвиждaни oт 15 гoдини нacaм. В същото време доставната цена е едва 50% от това, на което се търгува, до крайния потребител, а всичко останало е пакет от търговски надценки, отстъпки и ДДС. Затова работодателските организации настояват за 9% ДДС на основни храни. Искането им всъщност е на повече от 10 г., когато белият хляб от 700 г в Благоевград беше 55 ст.

По същото време благоевградските хлебопроизводители бяха поискали да се въведе минимална защитна цена на хляба, но самата браншова организация отхвърли идеята с мотив, че хлябът у нас не е субсидиран, в ценообразуването му влиза основно зърното, което е борсова стока, но цената на пшеницата и брашното не зависи от потреблението в България, а от световните и регионалните котировки.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на област Благоевград, обслужвана от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, за периода 14.09-18.09.2020 г.

vesito

Очаква се засилен трафик и задръствания днес

vesito

Изверг! 43-годишен блудствал със 7-годишната си племенница

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.