Готвят близо 200% увеличение на такса смет за благоевградчани от 1.1 промила на 2.9

Увеличение с близо 200% на такса смет за жилищните имоти иска кметът на община Благоевград Илко Стоянов. Той е подготвил предложение за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, което се очаква да влезе за обсъждане в пленарна зала от общинските съветници през декември. Предлага се такса битови отпадъци за благоевградчани от 1,1 промила в момента да скочи на 2,9 промила върху данъчната оценка на имота.

Увеличението се формира заради ръст от 0,5 промила на 1,35 промила на дела в таксата за осигуряване на съдове за битови отпадъци, събиране, включително и разделно, и транспорт на боклука до депата, увеличение на дела за проучване, проектиране, изграждане, поддържане и експлоатация на депата за битови отпадъци от 0,35 промила на 0,90 промила и от заделените в налога средства за чистотата на териториите за обществено ползване – улици, площади, алеи, паркове и т.н., от 0,25 промила на 0,65 промила.

За бизнеса обаче се залага облекчение, като се предвижда същата такса да се намали от 2,8 промила в момента на 2,5 за нежилищните имоти на предприятията. Не се залага промяна в такса смет за нежилищните имоти на гражданите, а за имотите във вилните зони и по селата се иска близо двойно намаление на налога от 12 промила в момента на 7 промила. Увеличение се залага и за съдовете за смет, декларирани от граждани и предприятия, като таксата за кофа тип „Бобър“ с обем от 1,1 куб.м се предлага да скочи от 1659 лв. в момента на 2722 лв.

С искането си за промени в Наредбата за местните такси кметът Илко Стоянов настоява да се намали и с 10 лв. таксата за целодневна и полудневна детска градина и домове за социални услуги и да стане 20 лв. на месец. Ако обаче детето отсъства от градина за определен период, градоначалникът настоява то да се освобождава от такса за това време само срещу издаден акт от компетентен орган.

Подобен текст преди време разбуни спорове в местния парламент, тъй като родителите бяха принудени да търсят медицински документи от педиатрите за всяко неразположение на рожбата си и в крайна сметка това изискване отпадна заради удобството на хората.

Ако местният парламент приеме предложението, то ще влезе в сила от новата 2022 г.

Източник: вестник Струма

Свързани новини

Кметът на Разлог с поздравителен адрес по случай международния ден на театъра

vesito

Община Гоце Делчев с важно съобщение!

vesito

Гърци купуват олио от България и го връщат с оцветители като зехтин

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.