Топжурналистът Божидар Стоилов: В Благоевград вече не търсят месията. Този, който да ни извади от 30-годишното блато на партизанщината в политиката
Край новия кмет „лъснаха“ познати от преди физиономии, само че пребоядисали се набързо, коментира журналистът

След еуфорията бързо нахлува апатията, тя е по-страшна от машините, така може да се обобщи резултатът от частичните избори за кмет на Благоевград. Те ще влязат в историята на града с най-ниската избирателна активност, отбелязвана при изборите за кмет на общината – 29.3 на сто. Рекордът бе на първия тур – едва 27.7%. Така 10 600 избиратели „познаха” името на новия кмет или една шеста от имащите право на глас. Това е обидно малко.

През 2019 г. кметските избори бяха простен вот срещу порочния модел на ГЕРБ в лицето на д-р Атанас Камбитов. Активността на балотажа тогава бе 57 на сто. Тогава гласувахме срещу Камбитов, за да дойде Томов. Две години по-късно се гласуваше за Илко Стоянов, за да махнат Томов.

А какво ще правят останалите пет шести, които не са гласували? Ами много просто, ще плюят срещу новия кмет. Така както предните загубили плюха Томов. На нас българите най ни прилича да плюем, а не да градим, да дърпаме отново в казана на Ада опитващият се да се надигне, да напусне блатото на единствено крякащите жаби.

Тези избори показаха, че не почти изцяло машинното гласуване е проблемът, а липсата на достойни кандидатури. Като че ли липсата им отказа гласоподавателите от правото им на вот.

Друг фактор бе летният отпускарски сезон. И чак на трето място идват страшните и непознати машини, които някои мислят едва ли не за детектори на лъжата.

Така след еуфорията отпреди две години да се гласува за който и да е, но да не е досегашният, постепенно угасна. Поне в Благоевград вече не търсят месията. Този, който да ни извади от 30-годишното блато на партизанщината в политиката. Вече ни е все едно кой ще е. А това е много тъжно. И още нещо: снощи край новия кмет „лъснаха“ познати от преди физиономии, само че пребоядисали се набързо.

В заключение ще припомня само, че на гроба на Яне Сандански над село Рожен, както и на плочата в родното му село Влахи, има един девиз: „Робът се бори за свобода, свободният – за съвършенство”. Сто години по-късно се задоволяваме само със свободата, явно тя ни е достатъчна, след 45-годишната соцдиктатура. /БГНЕС


Божидар Стоилов е дългогодишен кореспондент на БГНЕС за Благоевград и областта.

Свързани новини

Къщичка на любовта в Градската градина ще радва жители и гости на Благоевград

vesito

Кметът на община Струмяни с поздравителни адреси по случай „3-ти Декември- Международен ден на хората с увреждания“

vesito

12 –годишен се преби жестоко с мотопед, транспортиран е спешно в столична клиника

vesito

1 коментар

Vera Gerginn 07.07.2021 2:44 at 2:44

За съжаление, статията Ви е пълна с негативизъм, липса на вяра в системата и не дава нищо позитивно. Пълно отражение на заседналите в блато неприятни мисли на човек който знае че няма много опции напред.

За това което казахте – да се махне Томов – прав сте.
За Камбитов – на Благоевградчани им дойде много нещата дето правеше Камбитов и неговото ниво, така че, масата от посредствени хора се уплашиха много, заедно с БСП че Камбитов няма да пусне кормилото и се организираха за да спрат растежа на Благоевград.

С девиза за ВУТЕ.

А след това, дойде ин Ковид-19.

И Благоевград го закъса ужасно. Ама ужасно беше закъсан Благоевград. Ковид-19 + непрекъснатите усилия на тогаващния кмет да води дела което отнемаше 99,9% от времето на неговия екип и нямаше нищо по-важно от кметското място да бъде запазено. И БОКЛУКА, и смените на хората – уволнения и прочие. Благоевградската Община стана нарицателно име за т.н. ЖИВОТИНСКА КЪЩА на Джордж Оруел. Този който написа 1984 и заклейми такива отношения, на ЗАПАД.

Е, Благоевград сега има отново шанса да поеме по асфалтовия път. Предишния път в поселдните 2+ години беше пълен с локви, дупки, разпиляни боклуци (някои от които смърдяха, други се спукваха и пръскаха миризливи вещества наоколо….), докато не стана така че тази отсечка от пътя завърши и се сля с малко по-добър, асфалтов път.

До колко този асфалтов път ще бъде гладък и приятен, ще се види в скоро време.

Успех на новия кмет!

0

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.