Съветникът д-р Павлин Янкулски опроверга сметките на Румен Томов за бързите тестове

Д-р Павлин Янкулски е роден в Благоевград. Завършил е МГ “Акад.
Сергей Корольов” през 1985 г. и “Медицина” през 1993 г. За кратко е работил в психиатрия, след което има 10 г. стаж в ХЕИ – Благоевград. Напуснал държавната инспекция, за да се занимава с частен бизнес. Съветник в ОбС – Благоевград от гражданската квота на АБВ. Като предприемач и медик е категоричен, че обществото ни не избира дали да приеме, или не предизвикателството Ковид-19, принудени сме да го направим и в ситуацията, в която сме, трябва да действаме, не да стоим и само да регистрираме какво се случва.

Д-р Янкулски, на последното заседание на Общинския съвет завчера взривихте сериозна дискусия сред колегите си в местния парламент с предложение, което направихте заедно с Кирил Ваклинов, общината с пари от бюджета си да закупи бързи тестове, за да се тества част от населението в Благоевград. Как това ще помогне в ситуацията на епидемия от коронавирус?

Работил съм като завеждащ държавен санитарен контрол в РЗИ – Благоевград и заедно с колегите от отдел “Епидемиология” сме се борили с много епидемиологични взривове. Във връзка със съществуващото извънредно положение и икономическата ситуация в страната, и в частност в общината, ние предложихме да бъдат закупени бързи тестове за изследване на COVID-19 от бюджета на общината и с тях да бъдат изследвани прицелни групи от населението и граждани, избрани на случаен принцип. Резултатите от изследванията ще покажат каква е епидемиологичната обстановка в Благоевград. След интерпретиране на резултатите от представителната извадка от специалист епидемиолог ще имаме данни за броя на заразените, носителите, безсимптомно преболедувалите, незаразените и хората с изграден имунитет. С този анализ ние ще помогнем на централното управление на държавата, на гражданите в общината и на бизнеса. Много други общини вече закупиха бързи тестове и изследваха част от гражданите си. Ние не трябва да чакаме държавата да ни организира, а трябва да помогнем активно.

По грубите сметки кметът Румен Томов коментира в пленарната зала, че за 2000 теста общинската хазна ще олекне с 260 000 лв., оправдан ли е такъв харч?

Това не е точно. Посочената сума е пресметната цена за двоен тест – един бърз от 30 лв. и един бавен тест от 100 лв. за всеки един човек. Не на всички хора ще се наложи да бъдат направени и двата теста. По-скъпият – PSR тест, ще бъде направен само на тези, които покажат наличие на антитела. Ако вземем за пример град Банско, там само 8,4 % от тестуваните са дали положителен резултат за наличие на антитела. От тях 1% са показали скорошна инфекция. Евентуално само тях за потвърждение може да се тестват последващо с PSR теста и това дори не е задължително.
Цената за тестване на 2000 души, според мен, ще се движи около 65 – 70 000 лева с тестове, консумативи и труд, ако е подобен и в Благоевград процентът на хората с антитела. Тестовете се намират трудно в световен мащаб и има дефицит. Дори и да осигурим парите за тях, не е сигурно колко теста можем да получим. Този въпрос е предмет на допълнителни уточнения, както и броят на гражданите, които да се тестват.
Възможни са много варианти на финансиране за това изследване: общината може да плати за някои целеви групи, за други групи да плати само част от изследването, за трети групи може да се набират средства от други източници. Аз активно ще търся начини за намиране на средства за закупуване на бързи тестове, защото най-важното сега е да бъдат изследвани гражданите. Съществуват национални и международни правителствени и неправителствени организации, с които може да се осъществят връзки и да се работи съвместно – пандемията коронавирус е световен проблем и търсенето на решение трябва да надскочи местните ограничения. Процесът няма да е еднократен акт, а продължителна работа във времето.

Как ще се определи целевата група, кои ще са късметлиите, на които другите ще им платим тестовете?

Целевата група ще бъде определена след консултации с епидемиолози, специалисти от РЗИ, МВР, кризисния щаб, икономисти, за нуждите на хората и бизнеса в града. Тук не става въпрос за лична полза, а за изследване на епидемиологична обстановка и търсене на решения. Целевите групи може да бъдат следните:

Да се тестват всички хора, на които изтича 14-дневната карантина. След като изтече карантината, тези хора ще могат да се движат свободно, без да е ясно дали те са прекарали вируса безсимптомно или дали в момента не разнасят вируси.

Тестване на здравни работници, полицаи, служители от “рисковите групи” и контактни лица с доказано болни.

Да се тестват хора, на които предстои планова операция, раждане, друга процедура, преглед в поликлиники, лаборатории и особено болници. Ако се открият болни или носители, те няма да се допуснат в здравното заведение. Така другите болни, лекарите, медицинският персонал и служителите ще са по-защитени.

Тестване на служители и работници от важни производства и услуги за града, за които е важно да знаят, че са здрави и могат да работят.

Нормално е да се тестват и хора, започващи работа. Ще е от полза и за работника и служителя, и за работодателя да знаят, че лицето е преболедувало.

Тестване на всички прибиращи се от чужбина. Така тези, които покажат наличие на антитела, ще бъдат изследвани с PСR тест и ще се знае дали са болни в момента, или са прекарали вече заболяването и няма да има нужда да се поставят под карантина.

Може да се тестват и хора, които желаят да посещават и да помагат на свои възрастни родители и роднини. Наличието на антитела ще анулира страха им, че ще ги заразят.

Изследването може да включва и още учители и персонал в детски градини и ясли, социални домове и други специализирани заведения.

Подобна акция дава моментна картина, тя обаче се променя всеки ден, какво очаквате да се постигне, ако идеята се реализира”

Скринингът с бързите и евтини тестове ще даде информация за моментното състояние и броя на заболелите и оздравелите. На негова база ще може да се изработи математически модел и прогноза кога ще бъде пикът на епидемията, преминал ли е той или предстои.
Не всички 1000, 2000 или 3000 теста ще се направят веднага. Ще се правят постепенно, ще се анализират резултатите и ще се включват или изключват прицелни групи, според анализите.
Това ще бъде процес на търсене на преболедувалите и оздравелите. Тестването ще бъде продължително действие, което ще извършваме докато докажем, че по-голямата част от населението има придобит имунитет. Ако се направи такова тестване след пика на епидемията, няма да има полза от него, защото ние все още не знаем кога ще бъде този пик, а след него резултатите не са ни нужни.

Какви ще са ползите за обществото?

Бързите тестове за антитела дават надеждни резултати след 7″8-ия ден от началото на заболяването и с тях се откриват около 87% от позитивните проби.

Болните ще знаят още в началото за носителството на вируса, ще могат да бъдат наблюдавани от личните си лекари и специалистите и ще се избегнат тежки усложнения.

Голям процент от заразените нямат симптоми или имат много леки оплаквания. В този момента те общуват свободно и заразяват останалите. С теста ще се докаже, че имат настояща инфекция и ще бъдат поставяни под карантина. По този начин ще се ограничи разпространението на вируса.

Други вече са прекарали болестта, без да знаят и имат изграден имунитет. Те също ще бъдат хванати с бързите тестове. Здравите с имунитет ще могат да работят и живеят нормално.

С бързите тестове ще имаме информация за картината на разпространение на коронавируса и ще можем да направим прогнози за това дали трябва да се отслабват или затягат противоепидемичните мерки, колко дълго трябва да продължи карантината и кога се очаква и да се върнем към предишния си начин на живот.

Събраните данни от тестването на граждани в Благоевград ще помогне на научните институти, активно работещи в момента за създаване и производство на ваксина срещу коронавируса, което е най-сигурното средство за предпазване от заболяване.
Бизнесът ще започне да функционира постепенно и икономическата ситуация ще се подобри. Ще се промени статистиката за смъртността от Ковид-19, защото ще се окаже, че са изпуснати много от безсимптомните случаи. Ще се внесе успокоение в обществото за тежестта и смъртността от коронавируса, ще се намали паниката и ще се контролира стресът на хората./Струма.бг/

Свързани новини

Ново предложение на Томов до председателя на ОбС Андон Тодоров! Нови имена за назначаване на временни управители на „Паркинги и гаражи“ и „Пазари“ до провеждане на конкурс

vesito

Важно за жителите на община Кресна!

vesito

Начало на данъчната кампания в община Банско

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.