Председателят на ОИК прогнозира: Нови избори в Благоевград ще има през есента

След решението на Върховния административен съд, обявено днес, нови избори за кмет на Благоевград ще има през есента, прогнозира председателя на ОИК Благоевград Мартин Бусаров.

„Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване, оставя се в сила решението на АС-Благоевград, който ще изпрати на ОИК-Благоевград, уведомително писмо, че съдебното решение е влязло в сила, а ОИК ще свика заседание, на което ще бъде проведено гласуване за предсрочното прекратяване на правомощията на кмета на Благоевград инж. Румен Томов, това обясни председателят на Общинската избирателна комисия Мартин Бусаров.

Той обясни, че заседанието на ОИК трябва да бъде проведено до 14 дни след получаването на уведомлението от съда.

На 20 декември 2019 г. ОИК отхвърли с мнозинство от 9 на 4 гласа жалбата на Атанас Камбитов, загубил балотажа срещу Румен Томов, че не е заличил фирмата си на ЕТ. Това решение на ОИК-Благоевград бе обжалвано и впоследствие отменено от АС и ВАС.

„Ако гласуването на членовете на ОИК доведе до вот в полза прекратяването на правомощията, тогава ще се изпрати уведомление до ЦИК, която пък ще уведоми президента, който трябва да издаде указ и да насрочи дата за бъдещите местни избори. Прогнозата е за септември или октомври“, прогнозира Бусаров.

Той бе категоричен, че ОИК е длъжен да се съобрази с мотивите на ВАС, а не да гласува по желание и съдебното решение да не бъде изпълнено. Ако има неизпълнение, законът предвижда санкции – налагане на глоба до 2500 лв.

Ако ОИК откаже да прекрати предсрочно мандата, решението ще бъде обявено за нищожно от АС и да влезе като решене. Бусаров каза, че според него такава възможност не съществува, защото ОИК няма да е органа, който няма да изпълни съдебно решение или да погази законите в страната.

Гласуването трябва да събере 2/3 от присъстващите 13 членове на ОИК, тоест 9 гласа трябва да са „за“.

„След решението на ОИК трябва да се вземе решение за уведомяване на ЦИК, където се събират и взимат решение да уведомят президента на следващо редовно заседание, а президентът трябва да издаде указ не по-рано от 50 дни за провеждане на изборите, а срокът по процедурата за подготовка за извънредни избори е съкратен от 30 на 20 дни“, завърши председателят на ОИК-Благоевград./Дарик/

Свързани новини

Скандалът за заплатите в тубдиспансера се разраства! Андон Тодоров сезира комисиите за проверка по сигнал на д-р Тенекеджиева

vesito

През август Банско отново ще пулсира в ритъма на джаза

vesito

Разлог отбеляза 64 години от първата волейболна среща- между отборите на “Пирин” (Разлог) и “Партизан” (Струмица, Р. Северна Македония)

vesito

1 коментар

Златка Лазова 17.04.2020 8:53 at 8:53

Айде сега гербаджиите да празнуват, да отворят широко кесиите, за да дойде на власт пак падешкият разбойник, за да досъсипе града ни.

1

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.