Схема за измама! Бармани били назначени на 3 бона заплата в Благоевградско, за да точат НОИ

Бармани в благоевградско село са назначавани на космически заплати, за да получат най-високото обезщетение за безработица след като бъдат съкратени. Схемата за измама е разказана в последния брой на информационния бюлетин на НОИ.
Барманите и управителите на един и същ селски бар са осигурявани за кратко, но за сметка на това на максимален осигурителен доход, който сега е 3 000 лв., а през лятото на 2018 г. е бил – 2 600 лв.
Именно тогава лъсва порочната практика.
Стаж
Връщайки се от чужбина тарикатите започват работа у нас. По закон при вземането на обезщетения за безработни се гледа стажът 24 месеца назад. Когато обаче има такъв в чужбина, при определянето на размера на обезщетението се взима доходът, върху който хората са се осигурявали последно.
Така, за 10 дни работа на 2 600 лв. барманите са щели да получат пари като безработни, изчислени на базата на тази заплата. Схемата е разкрита, защото оборотът на фирмата в селото е нищожен. От Фонд „Безработица“ са пробвали да източат пари и наши гурбетчии в Гърция.
Писма
През 2019 г. и 2020 г. са получени общо близо 150 писма от компетентната гръцка институция, с които тя уведомява, че на лицата не са упражнявали трудова дейност и наемането им в южната ни съседка е било нереално и виртуално, съобщиха от НОИ. Чрез фалшиви документи тарикатите са пробвали да вземат по-високи обезщетения.
Именно Благоевград се оказва рекордьор по най-много безработни със стаж в чужбина. Със своите 1753 човека с право на обезщетения по този вид ПОБ той обхваща близо 25% от всички правоимащи на обезщетение по европейски регламенти.
Източник: Канал3

Свързани новини

Не е забравен! Откриват паметната плоча и улица на името на обичания актьор Николай Кимчев

vesito

Апаши задигнаха 3 000 лв. от къща в Логодаж

vesito

Столовата на вътрешно отделение към МБАЛ – Благоевград стана болнична стая. Положението с прием на регистрирани с коронавирус става много сложно

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.