Странен природен феномен се крие в Рила планина

Интересен природен феномен се крие в Рила, близо до пътека по която минават много туристи. 

На 15-тина минути от хижа „Иван Вазов“ в посока от връх Върла към местността Малко Пазар дере се намира камък, който пуска вода. Той е открит от четирима планински спасители от Дупница преди две години.

Докато обикаляли чули рев на мечка, която вероятно е надушила кучетата им. Забързали се по чукарите, защото допускали, че това е мецана, заснета наскоро с двете си малки мечета. На 15-тина минути от хижа „Иван Вазов“ в посока от връх Върла към местността Малко Пазар дере се натъкнали на водния камък.

Той бил извън пътеката и вероятно затова дотогава не са го виждали. Огледали мястото, но не видели никакво поточе или вада, а водата си извирала. „Камък вода пуща“, пошегували се спасителите, които установили, че тя е и много чиста и приятна за пиене. Те обмисляли дали да не направят пътека до мястото, за да може да достигат повече хора до камъка, който „пуска вода“.

Хижа „Иван Вазов“ една от най-хубавите във високата част на Рила. Построена е през 1940 година в местността Пазардере на 2300 м н.в. между върховете Отовишки и Калините. През годините е била многократно преустройвана, понастоящем представлява двуетажна постройка с две общи помещения (столови) и спални помещения събиращи общо 73 души. Отвън има 6 малки и 3 големи бунгала, в които също се настаняват туристи. Удобни изходни пунктнове са хижа „Пионерска“, Зелени преслап, Рилски манастир и ЦПШ “Мальовица.

Най-лесният вариант започва от долната станция на седалковия лифт за хижа „Рилски езера“ (намира се малко над хижа „Пионерска“).

10 красиви места в Рила, които всеки трябва да посети

До нея може да се стигне с кола от Сапарева баня. Според това колко бързате и какви са разбиранията ви за ходене в планината, можете да използвате лифта или да тръгнете пеш по маркираната пътека, която започва в началото на поляната при станцията.

pochivka.blitz.bg

Свързани новини

Важно за родителите в Сандански: Изтича крайният срок за подаване на заявления за прием на деца в детските градини

vesito

Кметът на Банско Стойчо Баненски: Честит 8 март, мили жени, вие сте вдъхновение и извор на сила

vesito

Благоевградчанин се напи и вижте какво направи…

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.