Всяко от 7-е Рилски езера си има име – знаете ли ги

Как се казват Седемте рилски езера? Всички ние сме чували за тези езера с огромно символно значение за България.

Знаем , че се намират в най-високата ни планина Рила, знаем, че са 7 на брой и че са един от символите на страната ни. Можем ли да ги изброим и 7-те и да кажем имената им? Ще ги разгледаме спрямо тяхната надморска височина отдолу нагоре.

Долното езеро

Най-ниско разположеното от Рилските езера. Събира цялата вода, изтичаща от останалите 6 езера и дава началото на река Джерман. Има стръмен праг от южна и източна посока. Средно като площ спрямо останалите рилски езера и е по-средата като дълбочина – 11 метра най-дълбока точка.

Рибното езеро 

Най-плиткото от езерата. Най-дълбоката му точка достига до 2,5 метра, а средната му дълбочина е около метър. Подхранва се от оттока на 3-тото езеро (Трилистника), и се оттича към Долното езеро. В североизточна посока от езерото е разположена известната хижа Седемте езера, построена по заръка на Петър Дънов.

Трилистника

Името му идва от неговата специфична форма. Прилича на 3-листна детелина и се смята, че въпреки че не е 4-листна, носи късмет на всеки посетил го. Старото му име на турски е Ортагьол. В него се вливат водите на по-горните рилски езера чрез 4-тото езеро Близнака и се оттича на 2 отока.

Близнака

Това е езерото с най-голяма площ от 7-те. Състои се от 2 части – вътрешен и външен Близнак, които са свързани с тесен пролив. Това е и причината старото му наименование да бъде Чифте гьол. Южната част на езерото е много по-дълбока и дори сред горещите летни дни може да види да се задържа сняг на него. От друга страна, Северната част на езерото е доста по-полегата.

Бъбрека

Известно е, че името му идва от неговата форма, която прилича на бъбрек или дори по-скоро на бобено зърно. Това е второто по големина от рилските езера след Близнака. Водосборният му басейн е наистина впечатляващ и го поставя на 2-ро място след Смрадлиеото езеро в цялата планина Рила. Старато му име в рамките на Османската империя е било Кара гьол, заради специфичния черен оттенък, който имат неговите води.

Окото

Името, което му е дадено от Петър Дънов е Сърцето, а старото му име е Чанак гьол. Това е най-дълбокото циркусно езеро в България с дълбочина повече от 37 метра. Забележителното за това езеро е , че от неговата южна страна има надвиснала целогодишно преспа със сняг, която много рядко достига до водата и прави гледката към него наистина очарователна.

Сълзата

Най-високо разположеното езеро от 7-те рилски езера. То се намира на 2535 метра надморска височина. Наричат го още Първото/Горното, а старото му име е Баш гьол. Сегашното наименование на езерото идва както от формата му , така е свързано с кристалната чистото и блясък характерни за неговите води. Сълзата е най-малкото от седемте рилски езера, както и е едно от най-плитките като го изпреварва само Рибното езеро.

Ако не сте ги посещавали още, отделете време, за да се насладите на тези специални места в Рила, които са били любими на учителя Петър Дънов, пише poznanieto.bg. 

Свързани новини

Предстои изпълнението на най-мащабния проект за подмяна на водопровод в Петрич

vesito

Явор Бахаров се появи в съда!

vesito

Търсите ли работа? Вижте обявата

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.