Старт на предизборната кампания

Точно след месец, на 29 октомври, българите ще изберат кметове и общински съветници, които ще управляват през следващите четири години. Предстоят 30 дни, в които кандидатите трябва да представят своите идеи за развитие на населените места пред гражданите, като имат свободата да направят това в устна и писмена форма, на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Законът гарантира и еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима за целите на предизборната агитация. Кампанията се води само на български език и приключва в 24,00 ч. на 27 октомври 2023 г.

Право на вот имат малко над 6 милиона и 48 хил. избиратели. Както и на парламентарните избори, в секциите с над 300 гласоподаватели, освен с хартиени бюлетини, ще се гласува и с машини. В над 11 хил. секции ще има видеонаблюдение и излъчване при отчитането на резултатите. За гласовете на гражданите ще се борят представители на 58 партии и 9 коалиции. Огромен интерес предизвиква „битката“ за големите градове и най-вече за столицата, в която се включват 21 кандидати за кметския стол – повечето от тях не са професионални политици, идват от бизнеса, от музикалните среди, от медиите и неправителствения сектор. Дали хората ще изберат нестандартен кандидат, каквито предложения отправят по-големите партии, или партийна фигура, на каквито личности се спират по-малките формации, предстои да видим след месец. Едно е сигурно – най-големият град в България ще има нов кмет, тъй като досегашният градоначалник, която е начело на София от 2009 година излиза от играта.

Източник: БНР

Свързани новини

Катар настоява за дългосрочни доставки на LNG, но Европа иска повече гъвкавост

Regiona

Австрия потвърди първи случай на маймунска шарка

vesito

СЛЕД ТЕЖКАТА ДУМА НА ПРЕЗИДЕНТА: Гешев: В името на Отечеството тази борба продължава

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.