Скандалът за заплатите в тубдиспансера се разраства! Андон Тодоров сезира комисиите за проверка по сигнал на д-р Тенекеджиева

Изключително скандална по съдържанието си жалба, депозирана завчера при председателя на Общинския съвет в Благоевград Андон Тодоров, дава обяснение на огромната основна заплата от близо 6500 лв., получавана от управителя на общинската Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в Благоевград д-р Петър Георгиев. Жалбата е от д-р Екатерина Тенекеджиева-Чимева, лекар в същата болница повече от 40 г., която продължава да работи, въпреки че вече е в пенсионна възраст.

Според нея в СБАЛОПФЗ – бившия тубдиспансер на Благоевград, нещата вървели добре до юни 2015 г., когато здравното заведение бе оглавено от бургазлията и благоевградски зет д-р Петър Георгиев.

„С идването на Петър Георгиев нещата много се промениха. Няма никаква прозрачност, не се знае какво става в здравното заведение, какви средства влизат, за какво се изразходват, как се определя ДМС“, пише д-р Чимева.

Според нея всичко в общинското здравно заведение се ръководело от него и от главната медицинска сестра Надка Мишева.

„Те двамата определят кой лекар колко да работи, кои пациенти да бъдат приети и по какви пътеки, с какви лекарства да бъдат лекувани, кой да взема помощите и др. Главната сестра дори нарежда на лекарите какво да вършат и управителят застава на нейна страна“, се казва в жалбата.

Д-р Чимева е събрала в 6 точки и най-фрапиращите нарушения в диспансера, част от които имат криминален характер:

„1. Приемат се изключително болни с Направление №3 или на свободен прием през частния кабинет, който се намира в поликлиничната част, и в работното време на управителя, така че стационарът е оставен на лекар без специалност /б.р. д-р Валентин Лазаров/, но за сметка на това той получава 2000 лв. основна заплата и 5000 лв. ДМС, и другият, който е на половин длъжност /б.р. д-р Владимир Пандев/, който е с 1000 лв. заплата и 3000 лв. ДМС, но е общински съветник и от него управителят има полза.

2. Въпреки че прегледите по желание, изследванията и Ро-графиите се правят в общинско здравно заведение, за тях се плаща на ръка, а не на каса.

3. Всички туберкулозни се привикват от старшата сестра с Направление №3, въпреки че са диспансерни. Прави се, за да бъдат приети или на повторно лечение /„да има туберкулозни, иначе ще ни закрият“/, или по клинична пътека, за да се изкарват пари за заведението и главната сестра Мишева да получава по 1500 лв. основна заплата /колкото началника на лабораторията д-р Славка Димитрова – лекар с 2 специалности/ и 5500 лв. ДМС.

4. Редовно по клинична пътека се приемат болни, които само фигурират, без да се лекуват – било за бройка, било за болнични. През 2020 г. за бройка беше приет и част от персонала, който в същото време си беше и на работа, а именно:

– Лазар Нотев, огняр – от 21.02. до 2.03. с остър бронхит, и от 21.04. до 27.07. с ДХДН /декомпенсирана остра дихателна недостатъчност/;

– Биляна Станчева, санитар – 14-20.04. с остър бронхит;

– Надка Мишева, гл. медицинска сестра – 27.03. – 2.04. и 8-14.05. с ДХДН;

– Илона Асланска, касиер-домакин – 7-13.04. с ДХДН;

– Венета Стоилова – 6-12.04. с ДХДН;

– Христина Ангелова, медсестра – 23-29.03. и 15-21.05. с ДХДН;

– Надежда Янкова, „Човешки ресурси“ – 16-22.04. с остър бронхит;

– Мая Иванова, санитар – 5-11.05.2020 г.

5. Като завеждащ отделение и член на ЛКК, с право да подписва болнични и други медицински документи се води д-р Керемедчиева, която изобщо не идва на работа, а всичко се подписва от сестра Мишева.

6. Същото е положението и с рентгенолога д-р Пасалуди, която е в Сандански, а се води на половин длъжност тук, графиите се разчитат дистанционно и се подписват от управителя“.

Д-р Чимева твърди, че това са само част от нарушенията в здравното заведение, съществуват обаче още редица длъжностни престъпления от страна на управителя и гл. медицинска сестра, които могат да бъдат доказани при проверка от съответните институции.

В жалбата си лекарката е задала и няколко въпроса, за чиито отговори настоява от принципала на болницата – Общинския съвет. Тя пита кой дава право на управителя на общинско здравно заведение еднолично или под давлението на гл. медсестра да определя заплати на лекари с многогодишен стаж, и то в размери, по-ниски от предвидените в Националния рамков договор за 2016, 2018 и 2020; къде са органите на финансов контрол, за да установят движението на средствата в здравното заведение; защо Регионалната здравна каса до момента не е проверила колко т.нар. „мъртви души“ са лекувани по пътеки; защо се изисква Направление №3 в общинско здравно заведение за болнична помощ, както и на какъв принцип е допуснато съществуването на белодробна болница с 2 отделения – пневмологично и фтизиатрично, а сега и „Ковид“, където има само 1 завеждащ на половин длъжност, който при това само се води на работа, в резултат на което в 3-те отделения работят 4-ма лекари на половин длъжност и само 3-ма на пълен щат.

„Има смесване на потоци на болните – в една и съща сграда са туберкулозните и тези с хронични заболявания, а в друга с Ковид, но обслужващият персонал е един и същ: влиза, прави манипулации и разнася заразите. Това не е ли престъпление на ръководството, само и само да има болни и те да получава големи заплати и ДМС“, пита още авторката на разобличителния документ.

Веднага след като се запозна със съдържанието на жалбата, Андон Тодоров я резолира до Комисията по жалби и контрол в ОбС, чийто председател е Кирил Илиев, с указание да бъде разгледана още на първото заседание. В жалбата има „материал“ и за Комисията по обществения ред, сигурност, противодействие на корупцията и установяване конфликт на интереси, която ще трябва да провери за конфликт на интереси д-р Владимир Пандев – дали като общински съветник е участвал в гласуванията за СБАЛПФЗ, или си е правил отводи, каквото е изискването на Закона за конфликт на интереси.

„Нека колегите да направят проверката, защото твърденията на лекарката са наистина за фрапантни нарушения в едно общинско здравно заведение – коментира А. Тодоров. – Ако те бъдат доказани, ще информираме компетентните органи“, категоричен бе той.

Най-вероятно резултатите от тази проверка ще се отразят пряко и на резултатите от конкурса за управител на СБАЛПФЗ – Благоевград, който ще се проведе скоро заедно с конкурсите за шефове и на останалите общински фирми.

„Общинският съвет ще работи за пълна прозрачност в процедурите при избора на управителите, както и в дейността на общинските дружества. Дължим това на благоевградчани и такива безобразия няма да допуснем”, категоричен бе ОбС председателят Андон Тодоров.

Източник: Вестник“Струма“

Свързани новини

Поради ремонт: Спират водата в село Елешница, днес

vesito

Нов разсадник край Гоце Делчев ще произвежда по 1,5 млн. фиданки годишно

vesito

Кметът Байкушев: В Община Благоевград има гигантска финансова дупка

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.