Сензация! Общинска съветничка пусна сигнал за прекратяване на правомощията  на кмета на Благоевград за втори път. Този път не изпълнявал закона и решения на ОбС

Общинската съветничка от Благоевград Соня Ставрева депозира днес в Общинската избирателна комисия искане за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов. Мотивът е трайно фактическо неизпълнение на нормативно установени задължения от страна на Румен Томов, изразяващо се в бездействие, с което се възпрепятства дейността на Общински съвет Благоевград.

В искането си Ставрева е изброила детайлно какви членове и алинеи от 3 закона е нарушил Томов.

Според изложението кметът не е внесъл в Общински съвет Благоевград отчет за изпълнението на актовете на ОбС, което е задължен да прави два пъти годишно /чл. 44, ал. 1, т. 7 от Закона за местното самоуправление и местната администрация/, така също не е изпратил на ОбС административните актове, издадени в изпълнение на решенията на Съвета, което е задължен да направи в тридневен срок от издаването или подписването им /чл. 44, ал. 1, т. 18 от ЗМСМА/.

Съветничката посочва още, че Томов не е представил пред ОбС Благоевград програма за управление за срока на мандата си, съдържаща основните цели, приоритети, дейности, сроковете за изпълнение и очакваните резултати, което е задължен да направи в тримесечен срок от полагане на клетвата /чл. 44, ал. 5 от ЗМСМА

Томов е обвинен и в неизпълнение на задълженията си по Закона за устройството на територията – той не е представил за приемане от ОбС – Благоевград ежегоден доклад за изпълнението на общия устройствен план на община Благоевград /чл. 127, ал. 9 от ЗУТ/ . Не е изпълнил и  задълженията си, вменени му от Закона за регионалното развитие – не е представил пред ОбС Благоевград годишния доклад за 2019 г. по наблюдение изпълнението на Общински план за развитие на Община Благоевград /чл. 23, т. 4 от ЗРР/, който е следвало да внесе за обсъждане и одобряване от Общински съвет Благоевград в срок до 31.03.2020 г. /чл. 72, ал.4 от Правилника за приложение на ЗРР:.

„Във връзка с гореизложеното, моля да предприемете необходимите действия съгласно Вашите правомощия, като извършите проверка по подадения сигнал и се произнесете дали са налице основания за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на община Благоевград. В случай, че изложените обстоятелства касаят нарушения, чието установяване и санкциониране е в компетентността на друг орган, моля сигналът да бъде препратен по компетентност“, пише Ставрева в сигнала си до ОИК.

За да не е голословна, тя е приложила и 2 решения на ОбС Благоевград, по които до момента кметът не е реагирал. Първото е № 167/ 29.05.2020 г., с което съветниците задължиха градоначалника в двумесечен срок да представи проект  за изменение на общия устройствен план за „Бачиново“ във връзка със скандалното искане на фирма „Универсал строй конксулт“ да строи там жилища, хотел и спортен комплекс, другото е Решение № 333/11.09.2020 г, по което Томов трябваше да огранизира допитване до жителите на благоевтрадското с. Делвино искат ли сами да си избират кмет.

Ставрева потвърди пред „Струма“, че ще депозира днес сутринта сигнала си в ОИК-Благоевгризад и се надява още тази седмица комисията да се събере на извънредно заседание, за да го разгледа. Тя уточни, че преди обяд ще депозира в кметската администрация и искане до кмета на Благоевград Румен Томов да й предоставиу, в качеството й на съветник, отчет за изпълнението на актовете на общинския съвет съгл. чл. 44, ал. 1, т. 7 от ЗМСМА; програмата на Томов  за управление на общината до 2023 г., както и актовете му във връзка с Решения № 167 и №333.

„Във връзка с правомощието на ОбС да приема стратегии, прогнози, програми и планове за развитие на общината, които отразяват и европейските политики за развитие на местните общности (чл. 21, ал. 1, т. 12 от ЗМСМА) след получаване на настоящето искане следва да представите за приемане от ОбС-Благоевград ежегодния доклад за изпълнението на общия устройствен план на Община Благоевград, както и годишния доклад за 2019 г. по наблюдение изпълнението на Общински план за развитие на Община Благоевград, който е следвало да внесете за обсъждане и одобряване от ОбС в срок до 31.03.2020 г.“, напомня съветничката.

Сигналът на Ставрева до ОИК Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията му е втори за 1 година– първият бе заради незаличаване на търговското му дружество в срок и по него в края на следващия месец трябва да има окончателно съдебно решение.

Източник: В.“Струма“

Свързани новини

МБАЛ – Благоевград в готовност да разкрие нови ковидни легла, броят на заразените след празниците опасно расте

vesito

Пожар в „Ален мак“ в Благоевград, жена пострада

vesito

Теодор Илиев е новият главен архитект на Община Кюстендил

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.