Ретро туристически влак ще пътува по теснолинейката през юли

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на културата. Композицията е изключително атрактивна за любителите на теснолинейката, тъй като ще се движи в състав от два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон, бюфет-вагон и вагон-фургон, теглени от дизелов локомотив. Вагоните в този влак са своеобразна палитра от различни периоди на съществуването на теснолинейката.

Единият ретро вагон е от първите доставени за теснолинейката през 1926 г., другият е от 1941 г., стандартният седящ вагон е от първата половина на 70-те години и бюфет-вагона е отпреди 3 години, като пътуващите ще могат да разгледат и изпитат в движение как е пътувано с влак от създаването на линията до наши дни. Туристическият влак ще заминава от гара Септември в 09:30 ч., ще пристига във Велинград в 11:20 ч. и ще продължи до една от най-колоритните по маршрута гара Цветино, където ще бъде в 12:00 ч. В обратното направление композицията ще тръгва от Цветино в 12:25 ч. и ще пристига във Велинград в 13:00 ч. След престой за кратка разходка в курортния град, влакът ще потегли от Велинград в 14:25 ч., като при пътуването на връщане е предвидено спиране в гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката. Композицията ще пристига в гара Септември в 16:20 ч. По време на движението на влака с ретро вагони, през почивните дни няма да пътува крайградският пътнически влак в 10:50 ч. от Септември за Аврамово и в 14:05 ч. от Аврамово за Септември.

Цените на билетите за пътувания в двете посоки с включено запазено място за различните маршрути са както следва:
•    45,00 лв. за възрастен по пълния маршрут Септември – Велинград – Цветино – Велинград – Цепина – Септември;
•    23,50 лв. за деца до 10-годишна възраст по пълния маршрут Септември – Велинград – Цветино – Велинград – Цепина – Септември;
•    40,00 лв. за възрастен по маршрут Септември – Велинград – Цепина – Септември;
•    21,00 лв. за деца до 10-годишна възраст по маршрут Септември – Велинград – Цепина – Септември;
•    15,00 лв. за възрастен по краткия маршрут – Велинград – Цветино – Велинград;
•    8,50 за деца до 10-годишна възраст по краткия маршрут – Велинград – Цветино – Велинград. Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.

Свързани новини

6-годишно падна от прозореца на втория етаж на детска градина, не казали на родителите

vesito

Успех на доброволческата акция „С любов към дърветата“ в Банско

vesito

ПАМЕТЕН КОНЦЕРТ: Брюксел на крака пред великата Лили Иванова! (СНИМКИ+ВИДЕО)

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.