Разходка до Веляновата къща в Банско (Снимки)

Веляновата къща в Банско, строена около 18 век, е образец на архитектурния тип укрепени къщи от времето на Българското възраждане, обявена е за паметник на културата с национално значение.

Характерно за банските къщи от онзи период, е че са се „развивали“ около каменно ядро, което в Банско се нарича „кула“. Това е най-здравето място в къщите крепости, зидовете на укрепената стая са най-дебели – около метър, дори и повече. Тази стая е служила за закрила на цялото семейство при евентуално нападение, оттам е и входът за скривалището – последно убежище на стопаните при евентуално нападение. Това убежище е било за старците, жените и децата, мъжете до последно са отбранявали дома си. В стаята са изградени и бойници, откъдето мъжете в къщата са обстрелвали нападатели. Къщата впечатлява със своите размери. Изрисувани са външните стени, а едно от първите неща, които виждат посетителите, е красиво резбования дървената розетка на просторния чардак. / БНТ

 

  Снимки: БТА                                                                                                                                                           

Свързани новини

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов издаде заповед за забрана свободно пашуване на територията на общината

vesito

Тържествените прояви по случай празника на Петрич ще започнат на 29 април и ще продължат до 6 май

vesito

Започна ремонтът в ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Петрич

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.