Разходка до Веляновата къща в Банско (Снимки)

Веляновата къща в Банско, строена около 18 век, е образец на архитектурния тип укрепени къщи от времето на Българското възраждане, обявена е за паметник на културата с национално значение.

Характерно за банските къщи от онзи период, е че са се „развивали“ около каменно ядро, което в Банско се нарича „кула“. Това е най-здравето място в къщите крепости, зидовете на укрепената стая са най-дебели – около метър, дори и повече. Тази стая е служила за закрила на цялото семейство при евентуално нападение, оттам е и входът за скривалището – последно убежище на стопаните при евентуално нападение. Това убежище е било за старците, жените и децата, мъжете до последно са отбранявали дома си. В стаята са изградени и бойници, откъдето мъжете в къщата са обстрелвали нападатели. Къщата впечатлява със своите размери. Изрисувани са външните стени, а едно от първите неща, които виждат посетителите, е красиво резбования дървената розетка на просторния чардак. / БНТ

 

  Снимки: БТА                                                                                                                                                           

Свързани новини

Над 1200 деца се включват във „Вихрен къп“ 2024

vesito

4 души пострадаха при катастрофата край село Места

vesito

Община Сатовча с над 1000 чешми за Гинес

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.