Правителството: Конституционното дело по казуса „Румен Томов“ трябва да бъде отхвърлено

Правителството взе отношение по конституционното дело, което касае и казуса с кмета на Благоевград Румен Томов. Становището на Министерски съвет е, че оспорената разпоредба на чл. 42, ал. 1 от ЗМСМА не противоречи на Конституцията и конкретно на чл. 4, чл. 6, чл. 48 и чл. 56 относно правовата държава, правото на труд и правото на защита, поради което считат исканията на ВАС и 63-ма народни представители за неоснователни и необосновани, поради което трябва да бъдат отхвърлени.

Както „Струма“ вече писа, по искане на тричленен състав на ВАС бе образувано дело № 5 в Конституционен съд за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1 от ЗМСМА , във връзка с делото на кмета на община Ветово, чиито правомощия бяха предсрочно прекратени от ОИК , също както на благоевградския кмет. Това стана заради нарушение на законовото изискване, а именно да прекрати и заличи участието си в търговски дружества в едномесечен срок от избирането му за кмет, както и да уведоми председателя на ОбС и ОИК за предприетите действия. Същото искане пред Конституционен съд направиха и депутатите от БСП, като двете дела бяха обединени.

На 28 май Конституционният съд, председателстван от Борис Велчев, излезе с определение, че делото е допустимо. Като заинтересовани институции, които да представят становища по делото, бяха конституирани Народното събрание, президентът, Министерският съвет, Върховният касационен съд, Върховният административен съд, главният прокурор, омбудсманът, Висшият адвокатски съвет, Централната избирателна комисия и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Покана да предложат становища по предмета на делото е отправена и към следните неправителствени, съсловни, синдикални и други организации: Асоциация на българските административни съдии, Съюз на съдиите в България, Българска съдийска асоциация, Национално сдружение на общините в Република България, Сдружение „Гражданска инициатива за свободни и демократични избори“, Сдружение „Институт за развитие на публичната среда“ и Сдружение асоциация „Прозрачност без граници“.

Съдът прецени, че следва да бъде отправена покана да дадат писмено правно мнение по предмета на делото следните изтъкнати специалисти от науката и практиката: проф. д.ю.н. Васил Мръчков, проф. д.ю.н. Цветан Сивков, проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Димитър Костов, проф. д-р Дончо Хрусанов, проф. д-р Емилия Друмева, проф. д-р Емилия Панайотова, проф. д-р Красимира Средкова, проф. д-р Огнян Герджиков, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, проф. д-р Христина Балабанова, проф. д-р Янаки Стоилов и доц. д-р Таня Бузева. Към момента правно становище са дали проф. Христина Балабанова, проф. д.ю.н. Васил Мръчков и доц. д-р Таня Бузева, които доста подробно анализират конкретния текст в ЗМСМА и стигат до заключението, че не противоречи на Конституцията. Разпоредбата е императивна и щом лицето е бездействало, тя е нарушена, поради което законодателят е въвел като основна негативна правна последица предсрочното прекратяване на пълномощията му, е мнението на изтъкнатите специалисти.

На противоположната позиция е Националното сдружение на общините, което в изпратеното становище поддържа искането на вносителите за обявяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1 от ЗМСМА, който според тях значително затруднява пълноценното упражняване на правата им на защита и засяга отрицателно политическата воля на избирателите, а оттам и на установените в Конституцията демократични принципи и правила на функциониране на държавността и стабилността на институциите.

Как ще се произнесе Конституционният съд предстои да разберем. Дотогава делото във ВАС по жалбата на кмета Румен Томов, който оспорва предсрочното прекратяване на пълномощията му, както и на други идентични дела, временно е спряно.
Припомняме, че Румен Томов остана кмет, след като съдия Ваня Вълкадинова от Административен съд – Благоевград уважи особеното му искане за спиране решението на ОИК, с което бе отстранен до приключване на съдебния спор.

Източник: В.“Струма“

Свързани новини

ПАМЕТЕН КОНЦЕРТ: Брюксел на крака пред великата Лили Иванова! (СНИМКИ+ВИДЕО)

vesito

ВНИМАНИЕ ШОФЬОРИ: Обилен снеговалеж затруднява движението по пътя за ски парк Картала

vesito

Зелена светлина за инфpacтpyĸтypният пpoeĸт, извecтeн ĸaтo „Рoдoпcĸa мaгиcтpaлa“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.