/Видео/ Кандидатът за кмет на Благоевград инж.Румен Томов говори за проблемите в общината

Господин Томов, защо решихте отново да влезете в предизборната надпревара?

–              Решението беше трудно. Но аз съм роден и живея в Благоевград, и не ми е безразлично как върви града в своето развитие. Искам хората да са щастливи. Искам, Благоевград да е град за пример, като индустрия, като култура, като образование. За това се кандидатирам отново. За да можем да довършим започнатото, и да надграждаме. За да има по-светло бъдеще за всички хора в община Благоевград.

 Господин Томов, преди 4 години успяхте да спечелите кметската надпревара с една широка подкрепа, изградена на недоволство на хората от предишното управление. Сега на какво ще разчитате? Чия подкрепа очаквате?

              Винаги съм бил открит и земен човек. Хората в града ме познават като такъв. Знаят, че мога да казвам „Да“, но мога да казвам и „Не“. Никога не лъжа. Разчитам на широка подкрепа, на всички хора. Дори и хора, които нямат афинитет към определена партия, а са загрижени за града. Загрижени са да има кмет, който има прозрачно управление, приема всички хора, които имат проблеми и се стреми да ги разреши.

 

Според вас, кой е най-големия проблем на община Благоевград?

–              Най-големият проблем на община Благоевград е ниската степен на индустриализация. Ако погледнете градовете около Благоевград – Симитли, Петрич, Гоце Делчев, Сандански, там има индустрия, производство, има заетост на хората. В Благоевград, за съжаление това се разруши. Закри се Булгартабак. Закри се цялата стара индустрия, където бяха ангажирани 15 хиляди човека, 15 хиляди работни места. Когато стана кмет ще реализираме тази програма, което трябваше да се случи до сега. За съжаление, мандатът ми бе прекратен от нашата съдебна система. Трябва да реализираме, поне 3000 работни места. Затова най важното за Благоевград е изграждането на индустриална зона. Индустриална зона, не там където се прави шато. Индустриална зона на равно, комуникативно място с водоснабдяване, канализация. Тази индустриална зона, която беше приета като локация, по моето управление на община Благоевград.

Как ще накарате младите хора да се върнат в родния град като завършат своето образование?

–              Младите хора търсят сигурност. Сигурност като реализация, като работни места. Да има предлагане на работни места, да има социална политика, да има културна политика, да бъдат сигурни със своите доходи. Един млад човек, трябва да е сигурен в своята работа, и тя да бъде високо платена. Всеки млад човек, трябва да има визия за бъдещето си, поне 5 години напред. Младият човек, трябва да е спокоен, че той ще бъде на тази работа. Защото младия човек иска днес, сега и веднага да има кола, апартамент, да си покрива разходите и да има средства за социален и културен живот. Няма друг път. Това е единствения път, който води към индустриализацията и създаването на работни места. Хората ни избягаха в чужбина, защото тук нямат препитание и не са сигурни ако днес са на работа дали утре ще бъдат на работа. Това между другото важи за цялата ни държава.

 

Как мислите да разрешите един от основните проблеми в община Благоевград , проблемът с водата?

Една от стъпките, които предприехме в моето управление, бе да изтеглим кредит за реконструкция на 11 улици в Благоевград, които бяха с амортизирана канализационна мрежа. Които, между другото трябваше да са завършени до края на 2021г., защото беше осигурено финансиране, имаше проект, имаше строителни разрешения, дори подписахме договори  за изпълнението на ремонтите на тези 11 улици.

В момента, още 2 улици не са завършени, след 2 години и половина . А това е основния проект за града да се пести вода, тъй като има голям разход на водата във водопреносната мрежа, която не е в добро състояние.

Вторият момент е изключително сериозен проблем със селата по десния бряг на река Струма. Където от много години се предлагат едни мегапроекти за водоснабдяване и прехвърляне на вода от Рила, през река Струма, правене на помпи, резервоари от Струма, да се тегли вода. Това не е добре. Защото в летния период, когато нивото на водата е паднало, в нея има много бактерии. Ние взехме едно много елементарно решение. Направихме проучване и определихме места за 5 сондажа по селата с най-остра нужда. Целият бюджет, за 5 сондажа беше около 150 000 лева. Тези 5 щяха да решат проблемите на 5 села. Хората щяха да имат 24 часа водоподаване. За съжаление това не се случи.

 

 

Господин Томов имате ли визия за екипа с който ще управлявате общинска администрация Благоевград след като спечелите изборите на 29 октомври?

Как ще изглежда вашия екип?

  • Ще имам 4 заместника, както преди. Тези хора ги имам. Екипът е подготвен. Но

най-важното е, че ще разчитам и на хората, които заварих в общината, които останаха след мен и не бяха изгонени. Когато застъпих на тази позиция, аз направих 8 % съкращение, за цялата администрация.

Защо го направих? Направих го за да може хората които работят в община Благоевград да получават по високо трудово възнаграждение и съответни бонуси през 3 или 6 месеца. Направих го така, за да могат хората да обичат работата си и да обръщат внимание на гражданите които идват. Защото, когато един общински служител не е доволен от

възнаграждението си, той не работи с желание, търси различни подходи да си набави определени средства, за това го направих. Оставих 156 служители в Общината. В момента са 380. Дали се е подобрила работата в община Благоевград, не мисля. Хората, които работеха,  работят отново. Другите за какво са там? Може би, защото дойдоха избори. Не знам, но тази практика не е много добра, защото хората винаги казват „да, ние сме зад теб“, но когато дойде денят на тъмната стаичка, гласуват както са решили.

 

 

Господин Томов, според вас заплашена ли е община Благоевград от фалит?

–              Когато застъпих на позицията кмет на община Благоевград , имаше 28 милиона лева задължения. Направих среща с премиера Борисов и министъра на финансите, за да ги запозная със състоянието на община Благоевград. Разчитахме на подкрепа от правителството, но такава не получихме. Въпреки това, оптимизирахме работата си, намалихме разходите. Между другото, мога да споделя, че 2019 година, община Благоевград получи изравнителна субсидия от 330 000 лева, което е смешно на база на изравнителните субсидии преди това, от по 2,5 – 3,0 милиона лева. Сменихме управлението, обърнахме се към хората. В момента, дефицитът на общината е над 10 милиона лева. Дълговете на общината са над 30 милиона лева.

 

 

 

Господин Томов , коя е Вашата слаба черта в човешки план?

–              Моята слаба черта е прекаленото доверие към хората, защото аз съм свикнал така да работя. Свикнал на мъжка дума.

 

 

Извън вашето семейство и вашите приятели защо хората от Благоевград трябва да гласуват за Румен Томов.

–              Аз съм човек от частния бизнес. Запознат съм с всички проблеми на хората. С държавни структури, общински структури, там където са местата за решаване на проблема. Завършил съм строителния техникум, 15 години се занимавам със строителство. Тази сфера не ми е чужда. Работил съм се в обществения сектор, занимавал съм се с търговия , с компютърни клубове. Виждате една палитра от обществено-икономически живот на България в частност на Благоевград в която аз имам познания и опит. А когато ръководиш една община, трябва наистина да имаш познания в много сфери за да си адекватен за да знаеш къде са проблемите на хората. За тази година и половина, успяхме да изградим доверие между община Благоевград, в частност кмета и хората. При мен в кабинета влизаше всеки човек, който има проблем, независимо кой ден е. Имах и приемен ден, всяка сряда. Извън този ред, аз съм приел за тази година и половина над 1800 човека. Хората свикнаха с този тип на управление. И не на последно място е прозрачността в обществените поръчки и осигуряване работа на фирмите. Благоевградските фирми трябва да могат да разширяват своята дейност. Защото, каква е логиката да дойде фирма изпълнител от Бургас, Варна, Стара Загора Русе и т.н, когато тя ще спечели проекта и ще търси подизпълнител от Благоевград. Затова нашата политика е била такава преди и такава ще е бъде, да подпомагаме частния бизнес. Защо казвам всичко това? Защото не е нормално, общината да бъде най-големия работодател. Да създадеш 7 или 8 общински предприятия, които да дублират дейността на частните фирми. За какво го правиш?

 

 

След първия редовен мандат на Румен Томов , община Благоевград ще бъде ли по привлекателно място за своите жители?

–              За година и половина съм изпълнил на 60 % от своята предизборна програма. Никога не обещавам нереалистични неща. Основната ми цел е култура , издигане на ансамбъл „Пирин“ и всички културни институти до едно по-високо ниво. Ние възстановихме камерна опера Благоевград, която беше пред затваряне. Сега вече камерна опера Благоевград изнася концерти и има живот. Но най- важното е създаването на благоприятни условия за изграждане на промишленост и индустриализация на Благоевград. Без това няма как да се справим. Ние имахме програма за изграждането на 3 многоетажни паркинга в града и обособяване на паркинг за автобуси. Точно с тази идея, да влизат автобусите, защото с тази магистрала вече е много трудно човек да се отбие в Благоевград. Програма за 4 милиона лева за възстановяване на „Вароша. Превръщането му в един красив етно- център с народни знания. Така, че Благоевград ще бъде едно по- добро място за живеене. И не на последно място, основна грижа ни е спорта за децата. Това е моя слабост и моя политика. И не на последно място, създаване на детски клубове по интереси свързани с моделизъм с приложни техники. За да могат децата от малки да знаят какво е фазомер, отвертка, как се натиска копчето за да се включи телевизора .

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Свързани новини

Черна вест! След тежко боледуване почина учител от Благоевград

vesito

Как ще се взима решение от ТЕЛК

vesito

В Благоевград се развива цветарски бизнес, по-малко за сватби, повече за погребения…

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.