Община Благоевград представи постигнатите резултати по проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“

Изграден Общностен център с детска площадка, разкрити нови работни места, закупени сметосъбиращ автомобил и автовишка, предоставени безплатни учебници и учебни помагала за ученици от уязвими групи са част от изпълнените дейности по проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“. Това стана ясно от изложение на ръководителя на проекта Таня Маркова по време на пресконференция  за представяне на резултатите от дейността на екипа.  От старта на проектните дейности до момента са извършени над 200 прегледа на представители на ромската общност, доставено е медицинско оборудване – портативен ехографски апарат, апарат за кръвно налягане, апарат за мерене на кръвна захар, бактерицидна лампа, стетоскоп, електрокардиограф и портативен пулсоксиметър, назначена е медицинска сестра. Над 60 човека са преминали мотивационни обучения, а 25 са придобили професионална квалификация различни сфери.

Организирани са приобщаващи събития като Рома Прайд – Дни на ромската гордост и култура и Месец на правата на човека, в които са включени различни културни, образователни и развлекателни прояви. Сред тях – моноспектакъл „Вкусът на живота“; крос „За 1“; турнир по бокс; три читателски гнезда – в ДГ №11 „Здравец“, в зала №3 на ЦЛТРДБ и в залата по изкуства в Регионална библиотека „Димитър Талев“; посещение в Регионален исторически музей – Благоевград, конкурси за есе и рисунка на тема „Различни, но заедно за по-добър свят за всички“. Участие в пресконференцията взеха и зам.-кмета по  строителство, екология и европроекти инж. Светла Захариева и представители на партньорските организации, с които община Благоевград реализира проекта – Фондация „ТСА“, Сдружение „Л.И.Д.Е.Р. – Личностни идеи и действия за ефективни решения“, „Pirin Holding“ AS.

Проектът се финансира по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. и има за цел създаване на устойчиви механизми за подобряване на състоянието и възможностите на хората, живеещи в ромските общности чрез подобряване на достъпа до социални услуги, образование, заетост, здравеопазване и недискриминация.

 

Свързани новини

Община Благоевград информира гражданите, че премества 14 изборни секции

vesito

Разширяват и обновяват ДГ „Мечо Пух“ в Добринище

vesito

Информационен бюлетин за възникналите произшествия на територията на ОДМВР – Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.