ОбС решава на 11-и септември за намаляването на наемите на закрития пазар в Благоевград

Търговците в закрития пазар в Благоевград ще продължат да работят на старите наеми до излизане на решение на ОбС за цените на търговските площи. Както „Струма” писа, те бойкотираха търговете за отдаване под наем с искане за поредно намаление на наемните цени с 20% и вчера трябваше да освободят масите. Вместо това попълниха молби да останат на старите цени, които плащат досега, тъй като не пожелаха да се възползват от направеното на два пъти с решение на ОбС намаление. Справка на управителя на „Пазари“ ЕООД Юрий Воев показа, че от 29 наематели на площи в закрития пазар само 8 са били с договори за 3-годишен наем, останалите плащат месец за месец, което вдига цената на масите, които ползват за търговия.

„Ако съветниците на Благоевград решат да изпълнят искането на търговците за 20% намаление, дружеството ни ще работи без печалба 0:0 и дано не излезем на загуба“, коментира управителят на „Пазари“. Той припомни, че дялове в закрития пазар имат много собственици, като на общината са 31%, а остатъкът до 80% е на собствениците на „Монолитстрой“ Байкушев и Чорбаджийски. Последните 20% държат 20-ина собственици на фирми с магазини, повечето от които от години са празни.

„За изминалите към 8 години съм правил 5-6 пъти опити да свикам общо събрание на всички собственици, за да дискутираме възможностите да кандидатстваме за финансиране по европейски програми или начини за възраждане на тази търговска площ, но обикновено се отзовават само 3-4-ма собственици“, разказа Воев.

Той отбеляза, че ако се стигне до нулева печалба на дружеството, ще се наложи да съкращава разходите, като възможностите не са големи. Първото перо е охраната, която в момента е с гардове и струва за всички собственици 3800 лв. месечно, и вероятно ще трябва да се търси по-евтин вариант.

Втората крачка ще е да поиска от общината да се освободят от данък сгради и такса смет незаетите търговски площи, а третата – да се намалят разходите за осветление, като се мине на по-икономично. Не смята да съкращава състава на работещите в дружеството с мотива, че е сведен до минимум, администрацията е от 5-има души плюс управител, в това число е и счетоводството.

„От началото на пандемията търговците в закрития пазар непрекъснато променят исканията си. Първо настояваха да работят, после искаха да не работят, като им се приспаднат наемите. Предишният управител им е взимал по 50 лв. за поставяне на рекламен манекен, сега цената за същото е 5 и 8 лв. Искат по-малки маси, а после чисто по български се разпростират, заемайки допълнително пространство, което да не плащат. Като направя забележка и наредя да се съберат в договореното от тях самите място, те ми се тросват: „Защо, пазаро е празен!“, разказва за неволите си Воев и припомня еврейска поговорка, че най-добрата сделка е, когато и двете страни са неудовлетворени.

Председателят на ОбС Андон Тодоров вкарва подписката, пусната от търговците в закрития пазар за 20% намаление на наемите, заедно с писмото на управителя на „Пазари“ за дискусия и решение на предстоящата сесия на 11 септември.

Източник: В.“Струма“

Свързани новини

Грамоти и награди за участниците на XII Фестивал на традиционните хора „На армане с тъпане“ в Разлог

vesito

Николай Шушков открива предизборната си кампания

vesito

Андон Тодоров с краткосрочен екшън план за подобряване на градската среда! Незабавен ремонт на улици, изграждане на 2 големи паркинга – при пазара и болница ПУЛС, ул.“Промишлена“, по евтини карти на пенсионери и инвалиди за автобусите!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.