Най-странните скални образувания в Рила

Стобските пирамиди се намират в западния дял на Рила планина, като малка част са образувани на северния склон на рида, а по-голяма част  по южния склон. Разположени само на около 70 км  от Банско. Стобските пирамиди са скални образувания, формирали се от лесно рушащи се скали и почва, в следствие на течащата вода от дъждове или снеготопене, която е отмила горния скален или почвен слой. При оттичането на водата се получават ерозионни бразди, които с времето нарастват, а частите от скалата и почвата, които остават незасегнати от тези бразди остават по-високи и образуват чудати форми.

Пирамидите са уникална природна забележителност, обявени през 1964 година, заедно с площ от 7.4 ха за защитен природен обект. Изваяни са в дебелина от 30-40 м старокватерни вилафрански флувиоглациални наслаги. Средната им височина е 6 – 10 м, като достигат до 12 м. Стобските пирамиди, макар и най-живописни, не са единствения подобен скален феномен в България. Най-известните подобни скални образувания са Мелнишките пирамиди, намиращи се в югозападните склонове на Пирин в землищата на град Мелник и близките села Кърланово, Рожен и Сушица.

Стандарт нюз.ком

Стобски пирамиди » Вила.бг - ваканционни имоти под наем

Стобските пирамиди - невероятен природен феномен в полите на Рила (Снимки)  - По света и у нас - БНТ Новини

Стобски пирамиди - местоположение, характеристики, история и легенди |  Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

Разходка до Стобските пирамиди и Рилския манастир | Почивка в България и в  чужбина Почивка в България и в чужбина

Стобски пирамиди » Вила.бг - ваканционни имоти под наем

 

Свързани новини

Времето днес, прогноза за понеделник, 11 септември

vesito

Времето днес, прогноза за понеделник, 9 октомври

vesito

МОН пусна новите варианти на тестовете за НВО след 7. клас

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.