Български и екзотични породи домашни животни от ферми от цялата страна представи изложение в Разлог

Български и екзотични породи домашни животни от ферми от цялата страна бяха показани на изложение в Разлог, организирано от Сдружение „ДВАЛ“ и община Разлог. В третото издание на изложението на животни, отглеждани в България, участват десетки ферми. Овце, кози, кокошки, коне и български овчарски кучета бяха оценявани от жури от специалисти в областта.

Целта на изложението е, от една страна, да се съберем, да покажем добрите си животни и да видим какво е нивото, каза за БТА председателят на сдружение „ДВАЛ“ Костадин Коцаков. Друга причина е да се обсъдят възможности и препятствия пред животновъдите в България, допълни той. Моята идея е да се запалят младите, да видят животните отблизо и да се продължи тази традиция, да не се затрива, посочи Коцаков.

На изложението днес бяха показани както български породи, така и екзотични. Българските са по-адаптивни към нашия климат, реално нашето животно може да изкара зимата с малко храна, когато животното е внос му трябва време да се адаптира, коментира председателят на сдружение „ДВАЛ“.

Това сподели и Атанас Колчаков от Калугерово, който участва в изложението с калоферска дългокосместа коза. Във фермата му се отглеждат още овце от френска порода и бикове за угояване. С българската порода нямаме проблеми, по-скоро с вносната порода овце, те са по-претенциозни към нашия климат, коментира Колчаков.

Младият мъж от Калугерово посочи, че животновъдството в България е труден отрасъл. Семейството му се занимава с животновъдство от години. „Имахме крави за мляко, които махнахме, баща ми изцяло ликвидира животновъдството във фермата“, разказа Атанас Колчаков. Той каза, че покрай кукерството, по което е „запален“, преди години е започнал да отглежда четири кози и три овце. Шест години по-късно вече имаме 200 овце, 70 кози и 15 бика за угояване, допълни той.

Сред фермерите не липсват и жени, които наследяват любовта и уменията, свързани с грижата за животните, от своите родители. Сред тях е Мария Манзурова от Разлог, която отглежда шотландски понита. Нейният баща – Стойчо Манзуров, отглежда сто крави и 20 кобили. Животновъдството в момента претърпява доста крахове заради скъпите фуражи, отглеждането на животните е затворено главно в семейството, нямаме работна ръка, допълни Мария Манзурова. Въпреки това младата жена е избрала да продължи семейната традиция и да се занимава с животновъдство.

 

Свързани новини

ВиК Благоевград с кампания „Безлихвено плащане“ по случай Деня на строителя

vesito

ЧЕЗ планират ново спиране на тока заради профилактика

vesito

Председателят на комисията по здравеопазване в ОбС д-р Цв. Балабанов с важни инструкции за жителите на Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.