КРАЙ НА ОПАСНОСТТА: Вдигнаха злополучната цистерна 13 с амоняк в Пирот

Цистерна номер 13, която заедно с още три цистерни с амоняк дерайлира на 25 декември на железопътната линия край Пирот, в местността Сопотски хан, е вдигната и върната празна, съобщава republika-rs.

От България в помощ на Сърбия в петък бяха изпратени два 50-тонни крана. Около 20 часа в събота единият пропадна, след като поднесе на свлачище край релсовия път при отстраняването на четирите дерайлирали цистерни с амоняк. Имаше ново изтичане на малко количество амоняк. В следобедните часове кранът на БДЖ е изправен, а цистерна 13 вдигната. Цялото съдържание на амоняка в нея е източено и тя е прехвърлена. Първите две цистерни по-рано бяха изтеглени на безопасно място в Ниш.

Натоварващата и рискована работа по рехабилитацията на обекта се извършва от сръбски и български железничари, а целият район около Сопотския хан продължава да е блокиран. Причината е, че започва прехвърлянето на амоняк от жп в автоцистерни, съобщават Новости.рс.

От Кризисният щаб в Пирот съобщиха, че, по време на трансфера няма да има спиране на пътническия трафик по автомагистралата.

В композицията, от която дерайлираха четирите цистерни с амоняк, е имало 20 цистерни. Ремонтът започна с теглене на предните вагони към Ниш, а последният към Пирот. Обърнатите цистерни са били в средата на влака, пътуващ от България. Властите в Сърбия прогнозират, че до сряда идната седмица движението на влакове ще бъде възстановено.

Свързани новини

Военен хеликоптер транспортира до „Пирогов“ простреляно във Враца дете

vesito

ЕРМ ЗАПАД СТАРТИРА ПРОЕКТ ЗА СЪБИРАНЕ НА ДАННИ ЗА ГЕОГРАФСКА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА В БЛАГОЕВГРАД
Проектът е част от стратегията на дружеството за модернизация на мрежата

vesito

Кола пламна на бензиностанция „Варко“ в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.