Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов даде старт на Маратон на четенето 2024 г.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов даде старт на Маратон на четенето 2024 г. в Детски отдел на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ – Кюстендил.
След него щафетата с книгии текстове поеха изпълнителите Симона Петрова – Мона, Искрата и Тино.
Походът на книгите” в Кюстендил започна днес, когато отбелязваме Международния ден на детската книга и рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен.
Кметът на Кюстендил зарадва децата като прочете една от любимите си приказки на Ханс Кристиан Андерсен – „Храбрият оловен войник“. Въодушевени, с грейнали лица и широки усмивки малчуганите слушаха приказката и мечтаеха на глас да станат войници или балерини.
Важното е, че четенетоне трябва да спира, то трябва да продължава през целия живот на човека, с тези думи се обърна към тях директорът на библиотеката София Пейчева.
„Началната му точка, старта е в тези години, когато вие сте на 4, 5 или 6 години. Когато станете първокласници и усвоите четенето, тогава ще станете независими, защото ще можете да си служите с информацията и знанието без посредничеството на мама, тате, кака, бате, баба или дядо. Ще се научите да четете и това едно тайнство, което владее човека през целият му живот“, каза още Пейчева.
”Походът на книгите“, ежегодната инициатива на Асоциация „Българска книга”, отново се провежда между 2 и 23 април. И тази година инициативата включва известни личности, които ще четат на деца избрани български и световни литературни произведения. Походът се осъществява под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.
Инициативата е организирана и в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столична община, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, ОКИ „Искър“ и Фондация „Детски книги“.
Проектът е насочен към насърчаване на четенето сред децата посредством 15-минутно четене на ден в училище, съчетано с дейности, които насърчават тяхната творческа изява и инициатива.
Всяка година в „Походът на книгите“ се включват все повече известни личности – писатели, артисти, спортисти, политици, журналисти и общественици. Един от основните партньори на инициативата, Националното сдружение на общините в Република България, се включва в нея чрез кметовете на общини из цялата страна, които ще четат на деца от техните населени места по време на Похода.
Българската библиотечно-информационна асоциация традиционно организира Маратон на четенето в библиотеките в страната.
През целия период на инициативата в Регионална библиотека ще се провеждат серия от събития, посветени за четенето.
Може да бъде изображение с 2 души, читалня и текстово съобщение

Свързани новини

Съветникът д-р Павлин Янкулски опроверга сметките на Румен Томов за бързите тестове

vesito

МРРБ отпуска втори транш за ул. „Промишлена“ в Благоевград

vesito

Община Благоевград награждава победителите в конкурси за детска рисунка и есе на тема „Различни, но заедно за по-добър свят за всички“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.