Как да изберем специализирано работно облекло

Какво е специализирано работно облекло? Това са работни облекла, изработени по специфични изисквания за различните видове дейности. Те са предназначени да защитават, да привличат вниманието в условия на лоша видимост или да помагат в изграждането на корпоративен стил.

Видове специализирано работно облекло

Работното облекло може да бъде разделено на две основни категории: обикновено и защитно. Обикновеното служи за удобно изпълнение на работата. Това могат да бъдат памучни костюми, специализирано работно облекло, престилки, якета, шапки. Такива дрехи са необходими за готвачи, сервитьори, охранители, медицински персонал. Униформата трябва да бъде лека, удобна, лесна за почистване, хигиенична и устойчива на мръсотия.

Защитното облекло предпазва човека от увреждащи фактори по време на работа – например, от удар, пожар, химикали, електричество, вредни бактерии и вируси. Такива дрехи носят пожарникари, електротехници, строители, заварчици, лабораторни работници. Такова облекло трябва да бъде не само удобно, издръжливо и устойчиво на износване, но и да осигурява надеждна защита.

Размери

За да може работното облекло да изпълнява функциите си – да не ограничава движенията, да не пречи по време на работа и да защитава качествено, трябва да изберете правилния размер. Размерите на работната униформа, за разлика от обикновените дрехи, се изчисляват, като се вземе предвид известно увеличение, специфично за различните видове работа. Запасът е необходим, за да може гащеризонът да се носи върху ежедневни дрехи и работникът пак да се движи свободно.

При шиене на униформи и защитни костюми се използват няколко унифицирани размера, в които вече са предвидени необходимите увеличения. Например, при медицински костюм те са минимални, тъй като имаме плътно прилепнал силует и костюмът се облича направо върху тялото. А зимните якета за строители, дървосекачи и пътни работници са с голямо увеличение, за да можете да се носи под тях хастар, работна униформа или термо бельо.

Цвят

Цветът на работното облекло може да има функционално предназначение. Например, оранжеви и жълти цветове са избрани за форма на сигнал , тъй като те се виждат най-добре при лошо осветление. А за костюмите на охранители или военни се нуждаете от камуфлажна тъкан, която не привлича вниманието.

Няма изисквания към цветовата гама на специализирано работно облекло. Но по-рано изборът на опции беше малък, така специализираното работно почти винаги се изработваше в практични тъмнокафяви и сиви нюанси. Днес производителите предлагат костюми от различни цветове: както обикновени, така и с контрастни зелени, сини, червени вложки.

 

Цветът на работното облекло зависи и от традиционно възприетите стандарти в различните дейности. Например, готвачите носят бели престилки, обслужващите служители носят светлосини или сини униформи, а хирурзите носят зелени костюми.

Когато избирате цвят, вземете предвид допълнителни фактори. Например, когато работите в силно замърсени или прашни условия, по-добре е да изберете дрехи с неоцветени цветове със специални тъмни вложки на места, които са най-изложени на замърсяване. Ако трябва да работите на открито през лятото, сиви или сини костюми, които отразяват ултравиолетовите лъчи и топлината, ще работят добре.

Материали за работно облекло

Има много изисквания към тъканите за шиене на работно облекло. Материалът трябва не само да има основните защитни функции, необходими за определена дейност, но и да има други качества:

  • Издръжливост
  • Пропускливост на въздух
  • Да осигурява комфортни температурни условия
  • Да се пере лесно
  • Хигиеничност

 

За шиене на специализирано работно облекло се използват естествени, синтетични и смесени тъкани . Естествените материали включват кепър, груб калико, плат, брезент. Те пропускат въздуха добре, хигиенични са, не предизвикват дразнене, не натрупват статично електричество, но са по-ниски от синтетиката по отношение на устойчивост на износване, здравина и устойчивост на замърсяване.

Синтетичните тъкани са еластични, издръжливи, лесни за пране, но имат своите недостатъци – лошо дишат, неудобни са при високи температури и могат да причинят дразнене на кожата.

Най-популярните тъкани за производство на работно облекло са смесените. Те съчетават в себе си полезните качества на естествените и изкуствените материали, като в зависимост от състава и пропорциите имат различни полезни свойства. Повечето смесени сортове използват 35/65% памук/полиестер процент. Смесените тъкани са издръжливи, дишат добре и се перат лесно. Някои смесени тъкани не се мачкат, не избледняват на светлината, не провеждат ток.

 

 

 

Свързани новини

Хороскопът на Алена: Близнаците да се примирят с обстоятелствата, интересни новини оправят настроението на Раците

vesito

Хороскопът на Алена: Овните готови на рисковани действия, изненадващо назначение за Телците

vesito

Хороскопът на Алена: Резки промени в настроението на Лъвовете, Девите да не се впускат в романтична връзка

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.