Как в Банско ще отбележат 230 години от рождението на Неофит Рилски (Снимки)

Възстановка на взаимно училище ще има в къщата музей „Неофит Рилски“. В момента тече подготовка за осъществяване на идеята, а самото училище ще се намира в родната къща на една от водещите фигури на българското просветно дело през периода на Възраждането.

В Банско със сигурност е имало взаимно училище, което е било създадено малко по-рано от тези в останалите селища. Наченки на светско образование в планинския град е имало още в 1835 г., когато отваря врати първото габровско взаимно училище, познато днес като Национална Априловска гимназия. Възстановката на взаимно училище няма да бъде част от експозиция, а действащо, като в него деца ще могат да придобиват знания по определени предмети. Във връзка с 230 години от рождението на Неофит Рилски Музеен комплекс – Банско подготвя издание с писмени материали и документи, които доказват връзката на Неофит Рилски с Банско.

Снимки: БТА

Свързани новини

Община Дупница почисти езерото

vesito

Представяне на книгата „ГЛИНА“ на Виктория Бешлийска в село Микрево

vesito

С благотворителен концерт-спектакъл, Ротари клуб Банско-Разлог отбелязва юбилей

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.