В Сухострел почетоха празника на всемилостивия св. Панталеймон

Високо в планината, в подножието на величествените Коматински скали, параклисът „Св. Панталеймон“ – Сухострел днес посрещна миряни за празника на чудотвореца, който предпазва хората от болести и може да лекува болните. Сред народа той e известен и като Пантелей, Воден Панталей, Пантелей пътник… Култът към светеца е свързан и с народните представи, че той е покровител на летните бури, поройните дъждове и наводненията. В деня на Свети Панталеймон щъркелите и лястовиците започват да се събират на ята и да се подготвят за дълъг полет към топлите страни.

Около Божието място се събраха потомци на Сухострел и жители на община Симитли, празника почете и кметът на община Симитли Апостол Апостолов.Тържествена света литургия отслужиха трима свещеника – отец Величко, отец Бисер и отец Велизар, благословиха храна – за здраве и благоденствие, да помага чудотворецът св. Панталеймон. „Свети страдалче и целебниче Пантелеймоне, моли милостивия Бог да прости прегрешенията на душите ни.“

 







Свързани новини

С редица тържества в Благоевград бяха отбелязани 146 години от Освобождението на България

vesito

Кметът на Благоевград Методи Байкушев инспектира строежа на Анаеробната инсталация за разделно събиране

vesito

Концерт за 100-годишнината от рождението на Костадин Руйчев

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.