Как в Банско ще отбележат 230 години от рождението на Неофит Рилски (Снимки)

Възстановка на взаимно училище ще има в къщата музей „Неофит Рилски“. В момента тече подготовка за осъществяване на идеята, а самото училище ще се намира в родната къща на една от водещите фигури на българското просветно дело през периода на Възраждането.

В Банско със сигурност е имало взаимно училище, което е било създадено малко по-рано от тези в останалите селища. Наченки на светско образование в планинския град е имало още в 1835 г., когато отваря врати първото габровско взаимно училище, познато днес като Национална Априловска гимназия. Възстановката на взаимно училище няма да бъде част от експозиция, а действащо, като в него деца ще могат да придобиват знания по определени предмети. Във връзка с 230 години от рождението на Неофит Рилски Музеен комплекс – Банско подготвя издание с писмени материали и документи, които доказват връзката на Неофит Рилски с Банско.

Снимки: БТА

Свързани новини

Община Сандански започва третиране на зелените площи срещу борова процесионка

vesito

Нови опити за телефонни измами на територията на Благоевград

vesito

Информационен бюлетин за възникналите произшествия на територията на ОДМВР – Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.