Заради мръсния въздух: Община Благоевград обмисля въвеждането на нискоемисионни зони

Високи нива на мръсен въздух и фини прахови частици над допустимите норми отчитат измервателните станции в Благоевград през последните няколко дни. Това е и една от основните причини местната власт там да създаде отдел по “Екология“. Отоплението с твърди горива и парниковите ефекти от автомобилите заради тежкия трафик в ранните сутрешни часове е доста сериозен проблем за Благоевград.

„Община Благоевград кандидатства и беше одобрена по програма „Околна среда“ за този програмен период с определен бюджет от близо 22 млн. лева за подмяна на печки на твърдо гориво. Надяваме се, че този процес ще започне още от тази година и през следващия отоплителен сезон да имаме голям брой домакинства с подменени печки на твърдо гориво“, обясни пред БНТ Наталия Димитрова-Петрова – директор на дирекция “Екология“ в община Благоевград. От общината обмислят въвеждането на нискоемисионни зони, както и реорганизация на системата за паркиране в града, насърчаване на използването на велосипеди и ходенето пеша, както и градски транспорт.

Свързани новини

Делегация от Банско посети словенската община Кранска гора

vesito

Община Благоевград финализира дейностите по разширяването на Новия гробищен парк

vesito

Катастрофи в Благоевградско! „Мерцедес“ се преобърна, мотоциклет „БМВ“ се заби в „Мазда“ на Предел

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.