Ердоган слага край на инфлацията

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви решимостта си да сложи край на инфлацията като част от средносрочната програма за развитие на републиката. Той потвърди обявените по-рано планове за намаляване на инфлацията през втората половина на годината.

„Ние сме решени да изпълним нашата средносрочна програма и 12-ия план за икономическо развитие, които са пътната карта в икономическата област. Надявам се, че през втората половина на годината ще станем свидетели на намаляване на инфлацията“, каза Ердоган на ифтар в президентския дворец в Анкара със служители на реда. Предаването беше осъществено от телевизионния канал TRT Haber.

Плановете за намаляване на инфлацията бяха обявени по-рано в сряда след среща на Икономическия координационен съвет, който беше председателстван от турския вицепрезидент Джевдет Йълмаз.

Същевременно стана ясно, че износът на Турция през първото тримесечие на 2024 г. достигна рекорд. Само през март той възлиза на 22,578 млн. USD, съобщи министърът на търговията на републиката Омер Болат. „По отношение на износа през първото тримесечие счупихме исторически рекорд през март, износът ни възлиза на 22,578 милиона долара“, цитира министъра телевизионният канал TRT Haber.

Вносът на Турция през март възлиза на 30,95 млрд. долара, външнотърговският дефицит е 7,72 млрд. USD, показва официалната статистика.

Бизнес вестник Dünya отбелязва, че турският износ през март е намалял с 4,1% спрямо година по-рано, вносът с 5,7%.

В края на март основният износ на Турция е за Германия – 1,74 млрд. USD, в челната петица са още Италия с 1,3 милиарда долара, Ирак и Великобритания – по 1,1 млрд. USD, а на първо място по внос е Китай второ място с 3,9 млрд. USD, на второ място е Русия – 3,6 млрд. USD. Следват Германия – 2,1 млрд. USD, Италия – 1,9 млрд. USD и САЩ – 1,6 млрд. USD.

Като цяло износът на Турция за тримесечието възлиза на 63,6 млрд. USD, което е с 3,6% повече от същия период на миналата година. Вносът намалява с 12,6% до 84,1 млрд. USD.

В края на миналата година износът на Турция възлиза на 255,8 млрд. USD, съобщиха местните власти по-рано, като също нарекоха тези цифри рекордни. Ръстът спрямо 2022 г. е 0,6%. Вносът е намалял с 0,5%, възлизайки на 361,8 млрд. USD, през 2023 г. е на първо място в износа Германия, която е на стойност 21,9 млрд. USD.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Възстановено е електрозахранването на половината от засегнатите тази сутрин клиенти

vesito

Времето днес, прогноза за петък, 1 март

vesito

Блокирана българка в Израел: Български авиопревозвач иска по 200 евро на човек за евакуация

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.