До 100 метеора в час се очакват днес в пика на Персеидите

Тази нощ е пикът на метеорния поток Персеиди.  Очаква се да падат до 100 метеора в час. Небесният спектакъл ще продължи до 14 август. 

„Ако имате хубаво ясно време и добро тъмно небе, излезте навън малко преди зазоряване и ще виждате по един Персеид на минута или дори повече“, казва Бил Кук, учен в областта на метеорите в НАСА. „Това ще е доста добро шоу“, допълва той.

Персеидите – един от най-големите метеорни дъждове, които можем да наблюдаваме – се появяват всяка година в края на лятото. Метеорните дъждове се случват, когато Земята се движи през полета от отломки, които се носят в космоса. Персеидите идват от кометата Суифт-Тътъл – голяма топка от лед и скали, която изхвърля прашни отломки, докато обикаля около Слънцето. Когато Земята минава покрай нея, тези парчета попадат в атмосферата и изгарят, създавайки красиви светлинните ивици. Името на Персеидите идва от съзвездието Персей, тъй като метеорните траектории започват от тази точка на небето.

Тази година всеки в Северното полукълбо ще има добра видимост, стига небето да е безоблачно и чисто от светлинно замърсяване. Не е необходимо никакво оборудване, за да ги видите, но ще трябва да дадете на очите си около половин час, за да се приспособят към тъмнината. Избягвайте да гледате мобилния си телефон, тъй като това може да развали нощното ви зрение, съветват от БТА.

Свързани новини

„Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.“

vesito

Ясни са 10-те най-добри млади спортисти на България, награждаването – на 6 януари

vesito

От утре Гърция с нови промени по границите

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.