ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ ПРАЗНИКА НА СВЕТИ САВА ОСВЕЩЕНИ!

На 5 декември православната църква чества преподобни Сава Освещени. „Сава“ в превод от старогръцки означава „събота“ (предвиждащ).
В народните поверия по различните краища някъде го почитат като мъж, а другаде – като жена. Мъж или жена, Сава се счита за брат/сестра на Варвара и Никола. Сава е представян като добрия, който моли Варвара да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Пак според вярванията Варвара и Сава подготвят трапезата за Никулден, оттам и поговорката „Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“.
Според народните вярвания Варвара и Сава са сестри девици, които се грижат за здравето на децата. Те се считат още за орисници, които определят съдбата на новородените. На този ден гадателки и баячки правят магии за задомяване на неомъжените момичета. Омъжените, но все още незаченали жени пресяват брашно преди изгрев слънце през обърнато сито, докато най-старата жена в дома нарежда „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне коремът“. За здраве и плодородие всички жени раздават питки на празника.
Според други народни предания Сава е жена, свързана с царството на мъртвите и света на болестите. Затова на този ден жените ходят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и хляб за душите на умрелите. Друга традиция е да се празнува за сечено и порязано, на този ден никой не трябва да пипа остри предмети (ножици, ножове, игли), за да не се порязва никой вкъщи през идната година.
На местата, където Сава е възприеман като мъж, често се счита и за покровител на вълците. На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.
На този ден имен ден празнуват: Елисавета, Сава, Савина, Събка, Съботин, Славка, Славчо, Сафка и др.

Свързани новини

Грациите на КХГ „Пирин“ показаха красота и финес в оспорвана надпревара с над 400 участници на международен турнир по художествена гимнастика в Благоевград

vesito

Крупник се готви за най-големия си празник на 26 август

vesito

Кампания „Коледна елха“ в Банско

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.