В Кюстендил блика лековита вода, кметът каза къде е изворът и за какво помага

Кметът инж. Огнян Атанасов: Кюстендилската минерална вода е лек за десетки болести

Новият кмет на китния курортен град Кюстендил е инж. Огнян Атанасов. Той е бил общински съветник в продължение на 2 мандата, от края на м.г. е кмет. „Познавам града, моят род се преселва тук през 1891 г. от днешна Северна Македония. Аз съм от старите кюстендилци. Семейството ми живее тук, милея за града си”, откровено споделя инж. Атанасов. Преди да стане кмет той се е занимавал с инвестиционно проектиране, бил е зам.-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Завършил е Техническия университет – София, специалност „Топлотехника”. Стопанския факултет на ТУ-София, където е магистър по стопанско управление, Университета по хранителни технологии в Пловдив със специалност „Консервиране и хладилна технология”, в момента завършва в УАСГ магистратура със специалност „Управление и оптимизация на инвестиционни проекти чрез строително-информационно моделиране (СИМ)”, което е бъдещето в този бранш.

– Инж. Атанасов, в разгара на ски сезона сме, с изненада установих, че в близост до Кюстендил може да се практикува този спорт. Кажете повече за това.

– Да, при нас има много добри условия за ски, както и няколко ски писти. Но наистина, тази възможност за ски туризъм не е много популярна у нас и ние работим активно в посока да променим това. Бяхме първите, които открихме сезона в ски-център „Осогово”. Има 3 влека и училище за ски, перфектно е за каране и за разходка в природата. А след ските, да се топне човек в прекрасната ни вода е още по-релаксиращо и зареждащо. През лятото правим детски лагери, но ние можем и целогодишно да настаняваме групи.

-Като споменахте минералната вода, разкажете къде може посетителите да й се насладят?

– В града ни е традиционната „Чифте баня”, с мъжко и женско отделение, с теляк, която е от 1908 г. Много посещавана е и другата ни „Алай баня”, която е с външен и вътрешен басейн с минерална вода, които функционират. В града ни има и „Турска баня”, която е най-старата от 1500 г., но в момента водим дела, за да си възстановим собствеността. Има желаещи да я вземат на концесия и ще стане истинско бижу, защото тези бани са изключително малко у нас.

В хотел „Кюстендил” също имаме голям басейн с минерална вода, който работи целогодишно. Хотелът е в подножието на крепостта „Хисарлъка”, точно под гората, и е много хубав. Тази година преди лятото ще пуснем в експлоатация и бившия градски плаж, който беше прватизиран преди 4 години. Там е с 10 басейна, с изкуствена река, с детски пързалки – много интересна концепция има този развлекателен център, разположен е на 20 декара площ. Няма да има аналог, стана много хубаво. Болницата ни за рехабилитация, която работи с НЗОК, е известна и много хора идват там за физиотерапия и лечение. Вече имаме и няколко къщи за гости, които също са с минерална вода. Отделно направихме услугата да може водата да се пълни бързо в цистерни и да се транспортира до по-отдалечени части, кара се по заявка. Защото все пак, тръбата от каптажа на извора не може да стигне до всеки обект. За щастие, имаме много минерална вода в града.

-Къде е изворът на лековитата Кюстендилска вода?

– Сондажите са на градския „Женски пазар“, пак в подножието на „Хисарлъка”, близо до центъра. Водата е подземна, единият сондаж е на 370 метра, а другият е на 470 метра дълбочина, каптирани са през 1910 г. Имаме два сондажа, наличен е паспорт и балнеологична оценка от Министерството на здравеопазването. Нашата вода е 73 градуса при извора, като се охлажда за басейните, разбира се. На територията на Европа само при нас и на още едно място има същият състав на минералната вода. У нас няма никъде другаде толкова силна и с такъв състав минерална вода. Нашата вода по лекарско предписание става и за пиене с профилактична цел, но под наблюдение. Заради наличито на хлор е препоръчително питейното балнеолечение да не е по-дълго от 15-20 дни, 2 пъти в годината, в дозировка до 150 млг вода дневно.

Свойствата на водата се определят от нейната минерализация и наличието на хидрокарбонатни и сулфатно-натриеви, хлорни и силициеви съставки. Питейното балнеолечение с този тип води оказва въздействие основно върху стомашно-чревния тракт, жлъчно-чернодробната и бъбречно-отделителната системи. Те намаляват лекостепенно хиперацидитета на стомашния сок, ако се приемат 60-90 минути преди хранене.

Карбонатно-сулфатната вода предизвиква т.нар. разреждаща секреция в стомашно-чревния тракт, което обуславя едно от най-популярните й въздействия в балнеологията. Има очистителен ефект за червата, стимулира кинетиката на жлъчните пътища, с противовъзпалително действие е и влияе върху секреторната функция на черния дроб и жлъчния мехур. Сулфатните води въздействат върху обмяната на веществата при затлъстяване чрез очистителния ефект и при диабет, като подпомагат пълното изгаряне на въглехидратите.

Наличието на силиций в нашите води има антисептично въздействие и намира приложение при чернодробни заболявания, жлъчно-каменна болест, хронични холецистити, хронични хепатити, дискинезия на жлъчните пътища и др., също така при бъбречно-урологични, пиелонефритни хронични цистити, уратна и оксалатна литиаза, състояния след литотрипсия и др. Нашата вода помага и при метаболитни заболявания – подагра, затлъстяване, диабет и др., както и на хора, експонирани на вредни вещества, защото пречиства бъбреците и черния дроб от тях.

-При какви други заболявания е полезна вашата вода?

– Полезна е за външно балнеолечение и балеопрофилактика, което е основното й предназначение, след съответното темпериране, което е от 35 до 37 градуса. Нашата вода оказва благоприятно въздействие при дегенеративни възпалителни заболявания в ремисия, коксартрози, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит и др. Заболявания на периферната нервна система – дископатии, радикулити, плексити и др. След оперативна намеса на опорно-двигателния апарат, за кинезитерапия при постоперативни и посттравматични състояния, сложни хронични дерматити, псориазис, гинекологични възпаления на женската полова система, стерилитет, хронични андексити и др. Въобще, Кюстендилската минерална вода е лек за десетки болести.

Най-важното е, че водата помага за профилактика и лечение на стерилитет при жените. Затова работим с Фондация „Искам бебе” точно с жени, на които им е трудно да забременеят и правят профилактика за целта в Кюстендил. Общината е техен партньор и водиха групи за балнеолечение при нас. Това е едно от най-значимите свойства на нашата вода. Минералната вода, съчетана със ски пистите, с културния и историческия туризъм, осигуряват зареждаща и ефективна почивка. Кюстендил е селище на 8000 години!

-Да, наистина е впечатляващо. Римляните ли са развили селището в древността?

– Тук е била една от четирите точки на Римската империя, където са се секли монети. Пауталийски монети могат да бъдат видени в нашия Исторически музей. С това могат да се похвалят само 4 града на територията на някогашната Римска империя. Кюстендил е бил римски курорт и се е казвал Улпия Пауталия, минавали са важни търговски пътища в 4 посоки на Полуострова и покрай водата са се построили селища преди повече от 25 века, когато са започнали да се заселват хора.

Също трябва да се отбележи, че в местността „Хисарлъка”, където има борова гора, чийто въздух също е лечебен, се намира и едноименната крепост, която е едно от чудесата на България. Тази крепост е преживяла Първата и Втората българска държава, както и Османското владичество, архитектурен паметник е, с национално значение. Изградена е през втората половина на 4-ти век и е свързана с осигуряването на спокойствие и сигурност на имуществото на пауталийците. „Хисарлъка” е известен още като свещеният хълм, по него са разположени храмове и се стига до минералните изори.

Нашите римски терми и крепостната стена са вторите по големина в България, след Варненските. В Кюстендил се намира и Средновековната църква „Св. Георги”, която е една от най-старите запазени и реставрирани църкви в Югозападна България. Датира от 11-12-ти век, има стенописи, които представляват редки паметници на църковната живопис. Имаме Регионален исторически музей, тук е и къщата на Владимир Димитров-майстора. Вече ще предлагаме и виртуална обиколка в галерията по случай 140 години от рождението на световноизвестния художник. Гордеем се, че при нас е и къщата-музей на Димитър Пешев – спасителят на българските евреи. Той, заедно с Асен Суичмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов, Петър Михалев и др. видни кюстендилци, са допринесли за спасяването на повече от 50 000 евреи. И петимата са признати от мемориала „Яд Вашем” за праведници на света.

Развити сме в много насоки, интересни сме също така с пресъздаването на стари български обичаи. На 10 февруари ще направим за първи път „Джамалджийски фестивал” с кукерите от Югозападна България. Над 700 кукери ще се включат от този регион в шествието. На 21 март е празникът „Кюстендилска пролет” и ритуалът за избор на най-хубава девойка, прави се точно на пролетното равноденствие. През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка и 2 подгласнички, които символизират нежната стъпка, с която пролетта идва, младостта и надеждата – подобно на трите нимфи. Тази година празникът ще бъде 4 дни.

След това идва уникалният за България „Празник на черешата”, събират се местни производители, правят се най-различни игри. На Голяма Богородица през август се прави „Панагията – въздигането на хляба” и есента е „Празникът на плодородието”, който също е много пищен. Традиция ще стане и празникът „Приказната Коледа”, който направихме за първи път за миналото Рождество Христово. Имахме много хубава украса на града. Работим активно в сферата на туризма, ще участваме във всички изложения както в България, така и в Европа. Искаме да се развиваме в тази насока, имаме всички условия за това, само е нужно хората да разберат и знаят какво могат да получат, идвайки да почиват в Кюстендил. /Блиц.бг

Свързани новини

Скъпа кола осъмна без гуми и джанти

vesito

Кой спука гумите на „Мицубиши“ в „Ален мак“ в Благоевград?

vesito

Инж. д-р Антон Стефов в подкрепа за Румен Томов, кандидат за кмет на Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.