ВКС потвърди присъдата на Окръжен съд – Благоевград по делото срещу бившия полицай Каламски

С Решение № 219/03.07.2020 по наказателно дело № 892/2019 тричленен състав на Върховен касационен съд потвърди решение на Софийски апелативен съд и остави окончателно в сила постановена присъда №2049 от 25.04.2019 г., по НОХД №519/12 г., наложена от Окръжен съд – Благоевград, с която Окръжният съд, под председателството на съдия Петър Пандев, призна за виновен Е. Каламски  за извършено престъпление по чл. 115 от НК.

Постановеният акт от Окръжен съд – Благоевград бе обжалван и протестиран пред всички съдебни инстанции.

Въззивната проверка, извършена от магистратите от Апелативен съд – гр. София, потвърди изцяло първоинстанционната присъда, а като последна съдебна инстанция, върховните съдии постановиха решението на Окръжен съд – Благоевград за окончателно.

В съдебното заседание пред Върховен касационен съд подсъдимият Е. Каламски, в лична защита, заявява, че повдигнатото му пред съда обвинение е било скалъпено, а доказателствата и експертизите по делото – приспособени към обвинителната теза.
При предоставеното му право на последна дума подсъдимият моли да бъде оправдан.

Върховните съдии определиха, че касационният протест и касационните жалби са допустими, но неоснователни. И потвърдиха изцяло постановения акт от Окръжен съд – Благоевград.

Припомняме, че Окръжен съд – Благоевград наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 /девет/ години при първоначален „строг“ затворнически режим на подсъдимия Каламски за това, че през 2010 г., пред заведение на съпругата му в село Михнево, е пребил Димитър Г., който издъхнал вследствие на нанесените тежки травми.

Делото е изключително обемно и фактологично сложно. Общият брой материали по делото надхвърли 1300 страници, бяха разпитани над 30 свидетели и назначени единична и тройна съдебномедицински експертизи. Насрочени бяха 27 съдебни заседания, като първото от тях беше в края на месец февруари 2013 година, а финалът в края на април 2018 г.

Съдът постанови подсъдимият да заплати обезщетения в общ размер на 310 000 лева за причинени в резултат на престъплението неимуществени вреди.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

На 07. 07. 2020 г. са предприети действия по изпълнението на постановената присъда.

Свързани новини

Общински съвет Банско проведе първото си редовно заседание за 2024 г.

vesito

Спират водата в село Брезница, община Гоце Делчев

vesito

Илко Стоянов: Днес гласувах за стабилен, развит и жив Благоевград!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.