ВКС потвърди присъдата на Окръжен съд – Благоевград по делото срещу бившия полицай Каламски

С Решение № 219/03.07.2020 по наказателно дело № 892/2019 тричленен състав на Върховен касационен съд потвърди решение на Софийски апелативен съд и остави окончателно в сила постановена присъда №2049 от 25.04.2019 г., по НОХД №519/12 г., наложена от Окръжен съд – Благоевград, с която Окръжният съд, под председателството на съдия Петър Пандев, призна за виновен Е. Каламски  за извършено престъпление по чл. 115 от НК.

Постановеният акт от Окръжен съд – Благоевград бе обжалван и протестиран пред всички съдебни инстанции.

Въззивната проверка, извършена от магистратите от Апелативен съд – гр. София, потвърди изцяло първоинстанционната присъда, а като последна съдебна инстанция, върховните съдии постановиха решението на Окръжен съд – Благоевград за окончателно.

В съдебното заседание пред Върховен касационен съд подсъдимият Е. Каламски, в лична защита, заявява, че повдигнатото му пред съда обвинение е било скалъпено, а доказателствата и експертизите по делото – приспособени към обвинителната теза.
При предоставеното му право на последна дума подсъдимият моли да бъде оправдан.

Върховните съдии определиха, че касационният протест и касационните жалби са допустими, но неоснователни. И потвърдиха изцяло постановения акт от Окръжен съд – Благоевград.

Припомняме, че Окръжен съд – Благоевград наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 /девет/ години при първоначален „строг“ затворнически режим на подсъдимия Каламски за това, че през 2010 г., пред заведение на съпругата му в село Михнево, е пребил Димитър Г., който издъхнал вследствие на нанесените тежки травми.

Делото е изключително обемно и фактологично сложно. Общият брой материали по делото надхвърли 1300 страници, бяха разпитани над 30 свидетели и назначени единична и тройна съдебномедицински експертизи. Насрочени бяха 27 съдебни заседания, като първото от тях беше в края на месец февруари 2013 година, а финалът в края на април 2018 г.

Съдът постанови подсъдимият да заплати обезщетения в общ размер на 310 000 лева за причинени в резултат на престъплението неимуществени вреди.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

На 07. 07. 2020 г. са предприети действия по изпълнението на постановената присъда.

Свързани новини

Методи Байкушев и общинските съветници положиха клетва

vesito

Благоевград почита паметта на Пейо Яворов и Мара Бунева

vesito

Инж. Росица Димитрова ще се срещне със собственици на вили в местността „Бодрост“, ВиК – Благоевград не планира прекъсване на водата във вилната зона

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.