Благоевградски бизнесмен иска да купи земята под фабриката за кожени чанти „Бодрост“ в Благоевград

Благоевградският бизнесмен Иван Давидков иска да купи земята под фабриката за кожени чанти и аксесоари „Бодрост“ в Благоевград. Теренът е на ул. „Даме Груев“ 4 и е придобит от фирмата му „Металком Инвест“ преди 1,5 г. Сделката за 5-етажната сграда е направена от съдия-изпълнителя Александър Цанковски на публична продан за сумата от 1 648 000 лв. без ДДС.

Искането на Ив. Давидков е за 485 кв.м, което е част от целия терен и обхваща 90% от застроената площ заедно с лицето откъм ул. „Д. Груев“, и първата му оценка, направена преди около месец, е била за около 100 000 лв. без ДДС. То е внесено от кмета Илко Стоянов за дискусии и решение в ОбС.

Съветниците от Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране по настояване на председателя Кр. Роячки са върнали предложението за нова оценка, за няколко дни тя била актуализирана и новото предложение за 142 610 лв. без ДДС за 485 кв.м общинска земя отново е на вниманието на местния парламент.

„Сградата, която купих, е с отстъпено право на строеж. Навремето, когато „Бодрост“ АД са купили фабриката от общината, земята не им е трябвала, имали са ОПС и за какво им е било да плащат и данъци върху терена“, обясни за „Струма“ Ив. Давидков.

На въпрос за визията му за сградата и намеренията му относно фабриката и терена под нея той отговори така: „Имаме разговори с ръководството на „Бодрост“, ако възстановят договорите си с фирма Samsonait, да им я предоставим да продължат работа, в момента фабриката е затворена. Знаете, че от 1990 г. благоевградската фабрика работи с белгийската фирма,  световен лидер в производството на ръчни и пътни чанти, но заради пандемията спряха работа. Договореностите ни са да не пипаме нищо от оборудването и техниката им и при нов договор за поръчки да им я отдадем под наем. Нямам никакво намерение да блъскам тази масивна сграда, строена преди 30-ина години. Тя е правена по модерна технология с безгредови конструкции, как да я събарям, това е престъпление! Поел съм ангажимент към предишните собственици хората да останат да работят, възобновят ли производството“, каза Иван Давидков.

На въпрос дали го устройва цената на общинския терен, той бе искрен: „Като видях новата оценка на терена, вече не съм сигурен, че искаме сделката. Това е парадоксално висока цена за земя с изпълнено строително мероприятие с ОПС, това не е свободен парцел за застрояване. За мен не е логично да плащам толкова пари за място, върху което не мога нищо да направя, защото вече е построено, и само да плащам данъци. За кооперациите в кв. „Освобождение“ ОПС е по 10 евро на квадрат, но хората не го искат, защото не им трябва да плащат данъци”.

Припомняме, че общинската фирма „Бодрост“ бе продадена с решение на ОбС от кмета Лазар Причкапов в края на 2002 г. на „Бодрост“ ООД, представлявано от Спас Стамболиев, за 303 072 лв.

Източник: вестник Струма

Свързани новини

Обир в тото пункт в „Еленово“

vesito

Кметът Методи Байкушев: Община Благоевград е в сериозна ликвидна криза

vesito

Спад на болните от коронавирус през последната седмица в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.