Бедствено положение в Гърция! Пожарите са извън контрол

Гръцките власти обявиха снощи извънредно положение в района край гръцкия град Александруполис, където продължава да гори пожар вече трети ден, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ, информира БТА.

Най-силно бушува огънят в село Монастираки, като в борбата със стихията са включени и противопожарни самолети. Над района се е образувал черен димен облак, а гръцките власти са принудени да затварят пътя, предаде телевизията.

До момента са евакуирани 12 села, изгорени са къщи и една църква. Хиляди декори горска и обработваема площ са изпепелени, както и пчелни кошери и животновъдни ферми. Седем пожарникари и един доброволец с дихателни проблеми и леки изгаряния са били настанени в болница. Петима от приетите пациенти са изписани. Поради пожара е затворен ГКПП между Гърция и Турция Кипи-Ипсала във Североизточна Гърция.

Пожарникари, войници, доброволци и жители се борят с огъня и силните променливи ветрове в селата Нипса, Дорико и Авандас, за да предотвратят преминаването му в индустриалната зона на Александруполис. Генералният секретариат на Гражданската защита се обърна за съдействие към програмата на ЕС „Коперник“ за сателитно наблюдение и заснемане на Земята във връзка с   опожарените райони и щетите, нанесени от големия пожар. За днес е обявена висока опасност от пожари и в областите Атика, Евбея (Евия), Арголида, Коринт и Беотия.

Свързани новини

Земетресение люшна Родопите в ранни зори (КАРТИ)

vesito

Шишков: Магистрала „Струма“ е сред неотложните задачи

vesito

Незаконна сеч в Разлог

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.