Андон Тодоров: С покривни фотоволтаични системи, ще стопим сметките за ток и вредните емисии, с Индустриалната зона – и безработицата

Обитателите на многофамилни жилищни сгради в Благоевград вече няма да плащат за стълбищно осветление и асансьор, няма да събират пари за поддръжка на общите части и когато покривът протече. Ще паднат с 20-30% и домашните сметки за ток. Успоредно с това и община Благоевград ще плаща по-малко електричество.

И това не е утопия, а реален резултат от идеята на кандидат-кмета на Благоевград Андон Тодоров собствениците на апартаменти в блоковете и кооперациите да дадат под наем покривите на сградите, за да се поставят върху тях фотоволтаични системи.

Процедурата ще е максимално улеснена – достатъчно е на общо събрание хората от съответния блок да вземат решение да дадат под наем покрива на сградата, което няма да им струва нищо.

Другото задължително условие е сградата да бъде преценена като подходяща за фотоволтаици, т. с. количеството произведена електроенергия през светлата част на денонощието да бъде поне 2 пъти по-голямо от количеството консумирана електроенергия от общите части на сградата.

Ако сградата бъде одобрена, останалото е работа на фирмата- наемател, която ще е общинското дружество „Благоевград-инвест 2016“, обясни Тодоров. За целта то трябва да бъде лицензирано за търговия с електроенергия, защото ще продава излишъка от произведената електроенергия през светлата част от денонощието на крайни клиенти или на Българската независима енергийна борса.

Освен това предприятието ще купува от борсата необходимото количество електроенергия за тъмната част от денонощието и ще я продава на собствениците на кооперациите с покривни фотоволтаични системи. За всеки конкретен ще се договаря и преференциална цена, която ще е с 20-30% по-ниска от цената на ЧЕЗ. За всяка сграда може да се договори и срок, след който обитателите й ще придобият системата.

С произвеждания от фотоволтаика ток ще се захранва осветлението в общите части на сградата, мазетата и асансьорите, а собствениците на жилища няма да плащат нищо за това.

За всички обекти, собственост на Община Благоевград, подходящи за изграждане на покривни фотоволтаични системи, ще бъде изготвен енергиен одит, включващ данни за консумацията на електроенергия на прилежащия обект за 1 г., колко електричество се произвежда и продава и какви спестявания на средства и въглероден диоксид се реализират.

Всичко това може да се финансира по проекти от Оперативните програми „Региони в растеж”, „Възобновяема енергия, Енергийна ефективност, Енергийна сигурност”, „Иновации и конкурентоспособност”, „Околна среда”, „Развитие на човешките ресурси”, както и по Плана за възстановяване и устойчивост на България. Има опция и за кредити – със срок на погасяване 10-20 г. и лихвен процент от 0 до 2% годишно, с гаранции от Плана за възстановяване и устойчивост, Европейската банка за развитие, Българската банка за развитие или Фонд на фондовете.

Планът за фотоволтаичните системи в целия град ще разшири сериозно дейността на „Благоевград инвест 2016”, което към момента се занимава главно с инвеститорски контрол. Занапред към ангажиментите му ще бъдат добавени и проектиране, изграждане и поддръжка на фотоволтаични системи. Дружеството трябва да изгради системи за пренос и обмен на електроенергия, да участва в енергийната борса и да следи развитието на този пазар в други общини от България и съседни държави.

Допълнителен бонус ще са новите работни места, които ще бъдат разкрити в дружеството.
Успоредно с това общината ще инициира обучение на кадри в ЮЗУ и Благоевградска професионална гимназия в областта на фотоволтаичните и интелигентни енергийни системи, а за придобиване на практически умения ученици и студенти ще идват на стаж в Общинско дружество „Благоевград инвест 2016”.

Идеята на Тодоров за фотоволтаични системи кореспондира напълно с приоритетите на зелената сделка на ЕС. Оттам е заимствано и решението му за внедряване на иновативни, екологични системи за отопление.

Това ще рече в подходящи частни сгради, отоплявани с твърдо гориво, да бъде внедрено отопление чрез климатици или термопомпи. Те се предоставят безвъзмездно от общината, изграждат се от общинското предприятие и са собственост на община Благоевград.

В обществените сгради, където отоплителните системи използват конвенционални горива, ще бъдат внедрени иновативни водородни системи.

По-бедните ще плащат по-евтин ток.

Как ще става това? Чрез получена безвъзмездна финансова помощ от общинското предприятие или нисколихвен кредит могат да се изградят няколко фотоволтаични централи в земи – частна общинска собственост. Те ще се обслужват от общинското предприятие, а произведената електроенергия от тях ще се доставя на енергийно бедните домакинства на преференциални цени и ще се продава на енергийната борса. С получените приходи могат да се финансират и други социални дейности.

Има начин да се стимулира и електромобилността в транспорта, категоричен е А. Тодоров.
Общината ще осигури финансова подкрепа за закупуване на електромобили за извършване на таксиметрови превози, ще изгради и необходимата инфраструктура – стоянки за таксиметровите електромобили със зарядни станции.

Ще се купят и електрически автобуси, за които също ще има зарядни станции.
Крайната цел на цялата тази мащабна екопрограма е една – да се намали замърсяването на въздуха на Благоевград с фини прахови частици и да се облекчи бюджетът на благоевградчани.
И понеже винаги при такива смели идеи възниква неизменният въпрос „Откъде пари“, отговорът е „Европа“.

Наскоро Министерството на енергетиката обяви, че започва набирането на проектни предложения по процедурата „Използване на геотермална енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сгради – държавна или общинска собственост“ Програмата е финансирана по схемата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, а целта ù е намаляване на въглеродната интензивност на сградния фонд.

В нея е предвидена безвъзмездна финансова помощ за реконструкция на съществуващи или изграждане на нови системи за отопление на обща стойност 3,4 млн. евро. Всеки от проектите може да бъде финансиран с 200 – 400 000 евро.

Срокът за кандидатстване по процедурата е 10 септември 2021 г., така че имаме едно лято да изготвим проектите, уточни кандидат-кметът Андон Тодоров.

За стартиране изграждането на бъдещата Индустриална зона на града пък времето е още по-малко, защото Благоевград повече не може да си позволи да бъде синоним на безработица, беднотия и селище със затихващи функции, убеден е той.

Инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност, енергийната ефективност, градската мобилност и сигурността в обществени пространства са сред приоритетите за градско развитие, които ще се финансират от новата Оперативна програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г. и това е шансът, който областният център на Пиринско в никакъв случай не трябва да пропуска. Благоевград вече е одобрен като една от 10-те български общини, които ще получат подкрепа за изпълнението на териториални стратегии за развитието им, а една от мерките за градско развитие, които ще се подкрепят финансово, са техническа инфраструктура за бизнес и предприемачество и развитие на бизнес и индустриални зони.

Свързани новини

Реконструкция с нови тръби за чиста питейна вода на главния водопровод за село Зелен дол

vesito

Турнир по волейбол “Скаптопара къп” ще се проведе в Благоевград

vesito

Кметът на Петрич Д. Бръчков обсъжда проблемите на общините на среща с министър Андрей Цеков

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.