Дупничани отбелязаха празника на града

Събитията, посветени на Деня на град Дупница – 19 октомври, продължиха и днес, като площад „Свобода” стана притегателен център за стотици жители и гости на града още от 11.00 ч., когато беше издигнато националното знаме, под съпровода на изпълнението на българския химн от Общинския ученически духов оркестър.
Архиерейският наместник отец Георги Паликарски отслужи тържествен водосвет в чест на небесния покровител на града – Св. Иван Рилски, за здраве и благополучие на всички граждани.
Кметът на община Дупница Първан Дангов поздрави всички присъстващи с днешния празник и заяви: „Призовавам в този тържествен ден да бъдем единни и и да бягаме от това, което ни прави различни от човеците, да помним заветите на св.Йоан Рилски – а именно мъдрост, търпение, спокойствие, уважение един към друг, за да имаме единомислие. Честит празник, скъпи гости!“
Сред почетните гости на събитието беше и областния управител Александър Пандурски, който отправи привествие на тържествената сесия на Общинския съвет, която се проведе в театралния салон.
Шестима граждани със заслуги към града и общността получиха почетни отличия на Дупница.
С приза „Почетен гражданин на Дупница” беше удостоена посмъртно джаз легендата Леа Иванова, номинирана от сдружение „Близо до теб”. Отличието беше връчено на директора на Историческия музей – Анелия Геренска, поради липсата на наследници на певицата. Плакета ще остане на съхранение в музея, където се съхранява паметта на града.
Почетен плакет беше връчен и на доц. д-р Мария Витошанска, преподавател, изследовател и краевед, автор на множество трудове.
Посмъртно със званието „Почетен гражданин” беше удостоен проф. д-р м.н. Михаил Александров, изтъкнат лекар и учен в областта на инфекциозните болести. Наградата беше приета от дъщерите му.
С плакет „Почетен знак” на община Дупница , отново по предложение на сдружение „Близо до теб”, беше награден Димитър Димитров, компютърен експерт, който беше основен инициатор, дарител, доброволец и участник в организацията и логистиката за гасенето на огромния пожар в Рила. Димитров работи денонощно със своя екип, жертвайки ресурси, време и осигури дронове, пожарогасители, вода и храна за доброволците, включили се в борбата с това природно бедствие.
Следващия „Почетен знак” на община Дупница беше връчен на Юлиан Манов, за своята активна дарителска дейност, свързана с възстановяването на храм „Св. Никола”. Манов е основен ктитор на възобновената миналата година черква, която днес посреща миряните в съвсем друг вид, благодарение на него.
Последният плакет отиде заслужено при дългогодишния планински спасител и началник на ПСС при БЧК – отряд Дупница – Кирил Чолаков. Г-н Чолаков е пример за подражание със своето себераздаване в полза на обществото, участва в хиляди акции за спасяване на изпаднали в беда туристи в планината, помага и в операции по овладяване на природни бедствия и аварии, отново като доброволец. Взима активно участие в учебно-тренировъчни занимания. Мнозина го познават и като част от техническия екип на ОбДТ „Невена Коканова”.
Празникът на Дупница продължи на площад „Свобода” със забавни игри за най-малките жители на общината.
А след броени часове легендарната група Б.Т.Р. ще изпълни голяма част от хитовете си, отново на пл. „Свобода”. Очакват ни емоционални моменти с една от най-обичаните групи в историята на българската музика.
Заповядайте да празнуваме заедно!
снимки: Николай Граховски
Може да бъде изображение с 11 души, Базиликата на Националния храм на Непорочното зачатие и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 4 души, Базиликата на Националния храм на Непорочното зачатие и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 6 души и текстово съобщение

Свързани новини

Чужденец почина в Сандански, в жилището откриха оръжие и сабя

vesito

Дадена дума! Андон Тодоров напусна и ОбС, ясно показа, че за него властта не е самоцел!

vesito

Пролетна кампания „Капачки за бъдеще“ в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.