Община Кюстендил проведе кръгла маса на тема „Българите на Балканите“

Община Кюстендил бе домакин на кръгла маса на тема „Българите на Балканите отвъд границата след 1878 г. Кодът на оцеляването“. Събитието се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, която взе участие в дискусията. Организатор е Университета по библиотекознание, катедра „ Култура, историческо наследство и туризъм“.
Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов приветства с добре дошли в Кюстендил участниците в кръглата маса. „За мен е изключителна чест да ви посрещнем в Кюстендил. Град с 8 000 години история като селище и 2 000 години като град. Град , който се намира на две граници – с Република Сърбия и Република Северна Македония“, каза инж. Атанасов. Той подчерта, че жителите на Кюстендил живеят с проблемите на нашите сънародници , които са от другата страна на границата. Кметът даде конкретни примери от работата му като общински съветник по разрешаване на проблема със замърсяването на водата в Босилеград и река Драговищица от мините в Република Сърбия. Инж. Атанасов посочи и положителни примери за комуникация и взаимопомощ на ниво общини като участие в културни събития и оказване на съдействие в различни ситуации.
В дискусията се включиха представители на българските общности от 7 страни- Албания, Гърция, Косово, Северна Македония, Сърбия , Румъния и Турция, както и представители на Министерство на образованието, Министерство на социалната политика и на Министерство на външните работи.
„Не гледайте на днешната среща като на представяне на един научен проект. Той е само повод и аз искам да ви предложа да бъде първа среща по тези теми, но не и последна“, каза Илияна Йотова.
Вицепрезидентът посочи, че от началото на първия мандат се говори активно за много проблеми, които имат българите, живеещи извън пределите на страната. Търсени и намирани са решения, като целта е била да се направи така, че българските общности да имат своето заслужено място зад граница, да се ползват с уважението на местните и национални власти и да имат всички права, които се гарантират в Европа.
Кръглата маса се проведе в рамките на проекта „Българите на Балканите отвъд границата след 1878 г. Кодът на оцеляването“ към Фонд „Научни изследвания“ – Министерство на образованието и науката. Ръководител на проекта е проф. Боряна Бужашка от Университета по библиотекознание и информационни технологии с участието на преподаватели от висшето учебно заведение и изследователи от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките.

Свързани новини

Обновяват места за отдих в парк “Хисарлъка” в Кюстендил

vesito

Разследват внезапната смърт на преподавател в ЮЗУ

vesito

Стартира кампания за дезинсекция на съдовете за отпадъци от опаковки в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.