Вкусна Огледна баница, много музика и настроение на тридневен фестивал в Баничан

Предстои традиционният кулинарен фестивал, посветен на емблемите на гоцеделчевското село Баничан – Огледната баница и водния лук. Третито издание на кулинарния фестивал на „Огледната баница, селския труд и вкусния воден лук“ ще се проведе на 6-и, 7 -ми и 8-ми септември в парка на Баничан.

Фестивалът се организира от читалище „Изгрев – 1930“-с. Баничан, с подкрепата на кметство Баничан и Община Гоце Делчев . Негов идеен двигател и инициатор е Румяна Джибова, секретар в местното читалище. За известното със своя кромид лик, везани пищюмали (престилки) и щъркели село Баничан празникът е двоен, защото вкусния кулинарен фестивал съвпада с празника на селото. Баничан празнува от близо 28 години на 8 септември – Рождество на пресвета Богородица, наричан още Малка Богородица. И тази година организаторите на вкусния фестивал, посветен на символа на селото Баничанския лук, са подготвили много изненади и забавления, както за най-малките, така и за големите жители и гости на Баничан.

Програма за фестивала:

На 6 септември /петък/

От 17.00 ч. – Представяне на нови кулинарни книги.

От 18.00 ч. – Нови худ. изделия от „Приятели на иглата“.

На 7 септември,/събота/ – Щъркелова академия

От 10.00 ч. – Поставяне на табела на ново осиновено щъркелово гнездо .

От 11.00 ч. – Наблюдение на птици (с предварително записване).

На 8 септември /неделя/

От 10.00 ч. – 12.00 ч. – Подреждане на щандовете с храни, худ. занаяти и селскостопанска продукция ( мед, плодове и зеленчуци и други).

От 12.00 ч. – 14.30 ч. – Богата фолклорна програма с участието на гостуващи певчески и танцови състави от близо и далеч .

От 12.30 ч. – 13.30 ч. – Конкурс за избор на най – вкусна храна, автентична гозба, най – красив щанд, за добра презентация, пазител на традициите и добро

От 14.30 ч – 15.30 ч. – Работилница за изработка на къщички и хранилки за птици .

От 15.30 ч. – 16.30 ч. – Първи стъпки във фотографията ( урок)с водещ експерт – фотограф .

От 19.00 ч. – Всички на хорото, с песните на ангелогласната любима певица, Боряна Карпузова

През целия ден на фестивала ще има специална маса в подкрепа на детенце, нуждаещо се от лечение. Всеки, който желае може да подкрепи благородната кауза, чийто инициатори са сем. Шахови, като закупи от изплетените от тяхната дъщеря гривнички, а също и други артикули, изложени на фестивала.

 

Свързани новини

/Видео/ Празник в село Габрово! Осветиха  храм „Свети Георги Победоносец“

vesito

Нов баскетболен уикенд в Дупница

vesito

Последно сбогом! С вой на сирени на линейките изпратиха покойния лекар Спас Радев

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.