Месечна прогноза за времето: Жегата продължава и през август

Средните максимални температури ще са от 29 до 33 градуса

От 29 до 31 август се очакват валежи

Жегата продължава и през август, а средните месечни максимални температури ще бъдат по-високи от климатичните норми – от 29 до 33 градуса. Във валежно отношение месецът ще бъде близко до нормите, като условия за валежни суми над нормалните ще има в Западна и в Северна България през първите десет дни от месеца, в Западна Стара планина и в планините от Рило-Родопския масив.

Месецът ще започне със слънце и температури от 34 до 40 градуса. В периода от 03 до 05 август ще превалява, като повече валежи се очакват в западните и в северните райони. На 3 август ще вали и по Черноморското ни крайбрежие. Дневните температури ще достигат 28 до 33 градуса. От 6 до 11 август ще бъде слънчево и ще има повече слънце и топло време. Дневните температури ще достигат 33-40 градуса. В Югозападна България от 8 до 10-ти август се очаква показанията на термометрите да достигат стойности 43,44 градуса. С горещо време ще започне и втора десетдневка на август. Захлаждане и краткотрайни валежи придружени от гръмотевици се очакват в средата на втората десетдневка – на 14 и 15 август (повече валежи в западната половина от страната и по Черноморското ни крайбрежие, в южните и в източните райони) и от 18 до 19 август (главно в Южна България) на третата десетдневка – периода от 21 до 22 август. През третата десетдневка от 20 до 28 ще има много слънчеви часове и температури от 32 до 37 градуса. От 29 до 31 август се очакват валежи, със захлаждане. Само Черноморското ни крайбрежие ще бъде недосегаемо за дъждовете. През август стабилното слънчево и сухо време се дължи главно на преобладаващия антициклонален тип време. Нахлуванията на влажен и хладен океански въздух са по-редки от тези през юли. Макар и рядко нощните температури се понижават до 5-8 градуса. Най-студено през август е било в Трън – 0 градуса, Самоков – 1, Смолян – 2, Казанлък и Панагюрище – 3. В София на 29 август 1981 година са измерени 3,5 градуса.

Геомагнитна прогноза

Активност с умерени нива от 14 до 16 август

Месецът ще започне със слаба геомагнитна активност. Повишаване на геомагнитната активност до умерени нива се очаква през периода от 14 до 16 август. През повечето дни от месеца земното магнитно поле ще бъде спокойно, без магнитни бури. На ширините на Балканите не се очакват геомагнитни бури. Лекарите не препоръчват прекаляване с енергийните напитки по време на магнитни бури. Кофеинът и други стимуланти в тандем със слънчевата активност могат да претоварят тялото и да ви накарат да се почувствате зле. По време на периода на магнитни бури не се препоръчва да стоите дълго време на открито слънце. Излезте на разходка сутрин преди обяд или вечер. Така имате шанс да се предпазите от главоболие и слабост.

Народна метеорология

Сух август – сухи бъчви, дъждовен – пълни бъчви

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За август народната метеорология гласи: Сух август – сухи бъчви, дъждовен август – пълни бъчви. По дните от 1 до 12 се съди за времето през отделните месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и обратното.

Свързани новини

Община Благоевград започва прием на заявления за подмяна на отоплителните уреди

vesito

Наглостта е безкрайна! Лъснаха огромни финансови разхищения от екипа “Камбитов“. Зам.кметове си разпределяли огромни суми от общинска фирма, управителят лапнал над 30 хил.лв. от печалбата
Избягвани са обществени поръчки, парите са разпределяни на близки фирми?

vesito

Ден за размисъл е

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.