Създават Консултативен съвет към Община Благоевград, отговарящ за интеграцията на ромите

Консултативен съвет към Община Благоевград ще отговаря за въпросите, свързани с интеграцията на ромите и подобряването на начина им на живот. Съветът ще заседава на всеки шест месеца и ще изпълнява своите функции на общинско ниво, като прилага областната и Национална стратегия за изпълнение на политиките за социално-икономическото приобщаване на ромите. В него ще участват представители на различни институции и неправителствени организации, имащи отношение към ромската общност. Целта на Консултативния съвет е да бъдат изпълнени европейските интеграционни и приобщаващи политики.

По този повод вчера в Община Благоевград се проведе Кръгла маса на тема „Интеграция и овластяване на ромите. Създаване на Консултативен съвет към Община Благоевград“ по проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите“. По време на форума Таня Маркова, ръководител на проекта, ас. д-р Мирела Кючукова към ЮЗУ, Миглена Бачева, експерт към Областна администрация и Миглена Михайлова от Сдружение Л.И.Д.Е.Р. – Личности идеи и действия за ефективни решения“ очертаха основните рамкови документи, гарантиращи правата на уязвимите групи. Участие взеха още експерти към общинска администрация, представители на държавни и местни институции, на неправителствени организации и заинтересовани страни.

Проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“ има за цел да създаде устойчиви механизми за подобряване на състоянието и възможностите на хората, живеещи в ромските общности чрез подобряване на достъпа до социални услуги в областта на образованието, заетостта, здравеопазването и др. Бюджетът на проекта е 967 650,00 евро, а срокът за изпълнение – 24 месеца, с начална дата 11.04.2022 г., и крайна дата 30.04.2024 г. Община Благоевград изпълнява проекта в партньорство с Фондация „Тръст за социална алтернатива“, Сдружение „Л.И.Д.Е.Р. – Личности идеи и действия за ефективни решения“ и „Pirin Holding“ AS,  Кралство Норвегия.

Проект №BGLD-3.002-0015 „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“ се изпълнява по Договор за Безвъзмездна финансова помощ №Д03-14/11.04.2022 г., финансиран по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Свързани новини

67 480 704 лв. е бюджетът на община Сандански за 2024 година

vesito

Общинският съветник Христо Ковачки загуби дело срещу КПКОНПИ за глобата от 41 375 лв.

vesito

Представиха фотоизложба по повод 111 години свободен Гоце Делчев

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.